Naslovnica
 

 

  • O SAMOSTRELU
  • SAMOSTRELSKI SPORT

 

Samostrel u borbi Samostrel ili arbalista je oružje koje se koristilo za ratovanje i sport u srednjevjekovnoj Europi. Danas se samostrel održao kao sportsko, a rjeđe i lovačko oružje (posebno ga vole lovci u SAD i Kanadi).
Samostrel je ušao u naoružanje europskih zemalja tijekom 10. stoljeća. Mogao je izbaciti strelicu do 300 metara i probiti žičani, pleteni oklop. Ubojitost mu je bila tako velika da je bila zabranjena njegova upotreba protiv kršćana, na Lateranskom koncilu 1139. Posebno je bio omiljen u srednjevjekovnoj Engleskoj u 13. stoljeću. Nakon tog vremena zamijenio ga je poznati engleski dugi luk (longbow), ali su se oba koristila sve do sredine 15. stoljeća kada ih je potisnulo vatreno oružje. Veliki, vojni samostreli koji su izbacivali teže projektile zahtjevali su posadu od nekoliko ljudi. Danas se takvi samostreli čuvaju u muzejima, a tradiciju natjecanja u viteškim igrama nastavljaju udruge u dosta zemalja, a među najpoznatijima je ona iz San Marina (osnivač San Marina je sveti Marin sa otoka Raba). U spomen na svetog Marina i Rabljani imaju udrugu samostreličara imenom "Rapski samostreličari" koji koji dva puta godišnje održavaju viteške igre (turnire) na Rabu, a odlaze i u druge krajeve i zemlje na slične turnire, odnosno vjerno prikazuju povjest jednog vremena u ovom dijelu Europe. Više podataka o "Rapskim samostreličarima" možete pogledati na stranicama o otoku Rabu. (www.tzg-rab.hr/hrv/rab/samostrelicarigal.php)

Samostrel konstrukcijaSamostrel se sastoji od drvenog ili metalnog kundaka, na kojem je, pod pravim kutem, usađen luk. Tetiva luka se nategne i zakači za sustav okidanja, te pri otpuštanju izbacuje strelicu. Luk i strelice izrađuju se od drveta ili metala. Suvremeni samostreli današnjice kojima se održavaju sportska natjecanja vrlo su kvalitetne izrade i mahom su od aluminija, dok su kundak i rukohvat za lijevu ruku drveni. Vodilica po kojoj klizi strelica kod izbačaja izrađena je od specijalne plastike sa visokim svojstvima kliznosti po normalnom i kišovitom vremenu (kod gađanja na otvorenom).Za zadnji nišan se koristi diopter, a prednji je tunel sa ringom ili točkicom, već prema odluci samog strijelca. Okidači su raznih proizvođača i tipova, a najčešće se koriste okidači sa ubrzivačima-tzv; "šteher, odnosno "šneler" koji imaju dvije noge gdje se sa drugom nogom mehanizam napinje, a sa prvom se vrši okidanje. Postoje i okidači od proizvođača sportskih pušaka koji su jako precizni i postojani, sa vrlo laganim okidanjem (50-150 grama) ali i jako skupi (200 pa i više eura), a k tome treba dodati i osnovni mehanizam sa držačem tetive. Lukovi za samostrel su u osnovi od drveta rađeni po vrhunskoj tehnologiji, a obloženi su karbonskim vlaknima koji ga štite od pucanja drveta i daju mu bolja svojstva. Ima ih i od samog karbona, a ponekad se nađe i koji od fiberglasa, ali su ipak rijetki. Tetive se izrađuju od umjetnih vlakana vrlo velike čvrsoće i gotovo bez rastezanja, a to su: fast flight, dacron i slično. Strelice današnjice su od aluminija i karbona kao i od aluminija obloženog karbonom raznih debljina i to od 4,5 pa do više od 12 milimetara. Sportski samostreli današnjice sa nabrojanim elementima imaju i visoku preciznost, a testiranja su pokazala da je na dužini od 65 metara pogodak strelice unutar 3 centimetra što je za staro povijesno oružje u današnjoj tehnologiji izuzetno precizno.

Samostrelski sport

Međunarodna samostrelska unija IAU okuplja nacionalne saveze sa četiri kontinenta. U većini zemalja postoje samostalni samostrelski savezi, dok je u nekima samostrel vezan uz streličarski (FITA) ili streljački (ISSF) sport. Kod nas u Hrvatskoj samostrelske discipline uključene su u streljački sport i svi strijelci su kroz svoje klubove članovi Streljačkog saveza Hrvatske u Zagrebu. U samostrelskom sportu razlikuju se tri osnovna programa gađanja:

  1. Match ima dvije discipline: Match 10m stojeći (gađa se u dvorani) i Match 30m stojeći i klečeći stav. U obje discipline gađa se sa po 60 strelica, osim ženskih kategorija koje gađaju Match 10m sa 40 strelica.Gađanje se izvodi samostrelom koji se napinje pomoću ručice i izbacuje drvene strelice duljine oko 10cm u metu za zračnu pušku. Odjeća strijelaca je klasična sportska odjeća u kojoj nastupaju strijelci u gađanju puškom. Kategorije su na 10m seniori, seniorke i juniori (muški i žene zajedno), a u disciplini na 30m apsolutna kategorija (m+ž) i juniorska kategorija (m+ž). Predviđeno je finalno gađanje u svim kategorijama, u kojem nastupa po osam najbolje plasiranih iz osnovnog meča.

  2. Field se gađa na udaljenostima od 65, 50 i 35 metara, svaka distanca po 30 strelica, i uz istovjetni program i drugoga dana - ukupno 180 hitaca. Gađanje se provodi na otvorenom prostoru, bez nadstrešnice, samostrelima maksimalnog natega od 95 funti (43,092 kg), bez kolotura koji olakšavaju napinjanje. Koriste se specijalne alu-strelice, duljine od 304 mm (12 incha) do 457 mm (18 incha), a meta ima promjer od 60cm. Postoji i dvoransko natjecanje na 18 metara (Indoor), a gađa se na metu promjera 25cm. U Hrvatskoj je ovo oružje u rangu sa zračnim i nije potrebna dozvola i registracija oružja. Odjeća i obuća ne smiju imati nikakva utvrđivanje stava. Kategorije su seniori, seniorke, veterani i juniori (m+ž objedinjeno). Predviđeno je finalno gađanje osam najboljih u svakoj kategoriji. Field samostrel se napinje golim rukama bez ikakvih pomagala kao i sport samostrel, dok se match samostrel napinje pomoću ručice za napinjanje. Koloturi na field samostrelu su zabranjeni jer olakšavaju napinjanje i ubrzavaju strelicu kod izbačaja,  dozvoljeni su jedino kod sporting samostrela.

  3. Sporting se gađa samostrelima maksimalnog natega do 150 funti (oko 75 kg), na otvorenom prostoru, po mogućnosti u šumi i brdovitom terenu. Mete su raspoređene na nepoznatim udaljenostima, izmedu 11 do 45 metara i raznih su veličina. U Hrvatskoj se trenutno ne gađa u ovoj disciplini.