18. svjetsko prvenstvo - Ulan-Ude (Buryatiya), Rusija: < : : > : 18 - 27.08.2015. Hrvatska samostrelska reprezentacija nastupa u sastavu:

  • Kadeti; Martin Oborovečki, Stjepan Borak i Oliver Mofardin.
  • Juniori; Valentina Kozumplik, Ivan Kelečić i Luka Štrbenac.
  • Dame; Valentina Pereglin, Nikolina Krivanek i Sanja Komar.
  • Muški; Domagoj Pereglin, Andrej Krstinić i Marijan Kajfeš.
 
ZA VIŠE VIDEO MATERIJALA SA SP U ULAN-UDEU POSJETITE YOUTUBE NA OVOJ POVEZNICI.

Naslovnica >>>
Rezultati *Baikal cup* - filed
Rezultati *Baikal cup* - match
Rezultati *field* samostrel - ekipno
Rezultati *field* samostrel - pojedinačno
Rezultati *field* samostrel - pojedin. & fin.
Rezultati *field* samostrel - po rezultatu
Rezultati *match* samostrel - bilten
Foto galerija
Foto galerija - proglašenje
Video sa Bajkala
Osvojene medalje
Portal domaćina
Rezultati (IAU stranice)
Hrvatske kvalifikacije
Sportske novosti - članak 1
Sportske novosti - članak 2
Sportske novosti - članak 3
Sportske novosti - članak 4
Hrvatska reprezentacija 2015.
Češka Hrvatska
Finska Njemačka
Slovenija Švicarska
Tajvan Mađarska
Francuska Austrija
Japan Italija

ANDREJ KRSTINIĆ I LUKA ŠTRBENAC SVJETSKI PRVACI, SREBRNE MEDALJE
VALENTINI PEREGLIN, DOMAGOJU PEREGLINU I MARTINU OBOROVEČKOM,
A BRONCA STJEPANU BORAKU I SANJI KOMAR!

23.08.2015. Već od 9 sati krenula su finalna natjecanja u disciplinama field samostrela. Po običaju prvi na liniju idu veterani, zatim kadeti, pa juniori, seniorke i seniori i to svaki sat po jedna kategorija. Hrvatska reprezentacija večer prije finalnih natjecanja bila je na večeri u *Ruskoj kući* u kojoj se odvijaju razne zabavne i kulturne manifestacije tijekom cijelog prvenstva. I ove večeri na programu je bio zabavni sadržaj, a u kojem su učešće uzeli i sportaši. Domaćin je najprije organizirao natjecanje dobrovoljaca iz svake reprezentacije i to u pjevanju. Prvo su bile zadane vrste glazbe na koju se trebalo nešto otpjevati, a zatim neka pjesma iz nacionalnog repertoara svake prijaljene zemlje. Od naših se prijavio Marijan Kajfeš (nije se znalo što će biti zadatak) i sa predstavnicima Mongolije, Češke i Indije uspio izboriti finale. Nakon izvedenih četiri pjesme, kao najbolji izvođač i zabavljač uz ogroman pljesak publike pobijedio je - Marijan Kajfeš!
Finala su počela za hrvatske strijelce u 10 sati izlaskom na liniju kadeta.
Martin Oborovečki i Stjepan Borak imali su preveliki zaostatak za vodećim Francuzom Gaetanom Bagnardom, ali je njihov međusobni zaostakak bio samo 2 kruga dok je zaostatak četvrtoplasirane Ruskinje Lolite Kochetove, inače kadetske svjetske prvakinje bio prevelik za ugrožavanje prve trojice.
Pobjeda je pripala Francuzu Bagnardu, srebro je uzeo Martin Oborovečki, a broncu Stjepan Borak, dok je Oliver Mofardin preskočio Dariu Nikolaevu i osvojio 7. mjesto.
U juniorskoj konkurenciji naslov svjetskog prvaka je suvereno otišao u ruke Luke Štrbenca iz Hrvatske, a potpuno neizvjesna borba za srebro i broncu odvijala se do kraja jer su razlike trojice strijelaca bile samo 3 kruga što nije, po vjetru koji svaki dan puše, apsolutno nikakva razlika i može se dostići samo jednom strelicom. Na kraju je do srebra došao Nijemac Niklas Stallbaum dok je bronca pripala Iakovu Avdeevu iz Rusije. Valentina Kozumplik osvojila je 5. mjesto, a Ivan Kelečić 7.
Finale seniorki nije imalo razliku koja bi nudila totalnu neizvjesnost, ali je svaka razlika dohvatljiva što je bilo vidljivo i drugoga dana natjecanja kada je Valentina Pereglin uhvatila priključak iz prethodnog dana te bez obzira na promašaj na 35 metara odmah na početku meča drugoga dana jer je vjetar bio tako jak da je bilo nemoguće bilo što prognozirati. Na prvoj poziciji bila je Ina Schmidt iz Njemačke, aktualna svjetska i europska prvakinja, na drugoj Valentina Pereglin, doprvakinja svijeta i aktualna juniorska europska prvakinja, a na trećem Sanja Komar, višestruka osvajačica svjetskoh i europskih medalja. Na četvrtom mjestu je bila još jedna Hrvatica, Nikolina Krivanek. Nakon uzbudljivog finala prvo mjesto ipak odlazi u ruke Njemice Ine Ursule Schmidi druga je Valentina Pereglin, treća Sanja Komar, a četvrta Nikolina Krivenak.
Finale seniora nudilo je neizvjesnu borbu za srebro i broncu dok je razlika za prvo mjesto bila prevelika tako da je Andrej Krstinić trebao biti samo koncentriran de ne griješi previše. Domagoj Pereglin i Nijemac Benjamin Bessert imali su samo krug razlike dok je četrtoplasirani Nijema Ralf Hillenbrand ipak zaostao previše da bi se mogao upustiti u borbu za medalju, a da netko ispred njega katastofalno ne pogriješi. Na kraju u Hrvatsku ide zlatna i srebrna medalja, a Njemačkoj bronca. U ovom finalu na početku je Domagoj Pereglin pogodio dvije osmice, dok je Benjamin Bessert pogodio dvije devetke te prešao u vodstvo. Nakon toga Domagoj se je ipak pribrao, zaredali su centri i prelazak Besserta da bi na kraju posljednji hitac odlučivao. Oboje su pogodili devetke i tako je Domagoj Pereglin osvojio srebro, a Nijemac broncu koji je bio vrlo nervozan i ljut zbog toga što je i pokazivao, međutim u sportu je uvijek sve otvoreno i u rukama samih strijelaca. Sve čestitke osvajačima medalja, a svečano proglašenje zakazano je za 18 sati.

23.08.2015. Natjecanja drugoga dana ponovno su imala doslovno dramatičan dan. Snažan vjetar povukao je od ranog jutra i početak gađanja na 35 metara za sve je bio pravi šok. Odmah u prvoj rundi Valentinu Pereglin vjetar je tako snažno gurnuo u momentu opaljenja da je strelica završila lijevo od mete u promašaju. Kasnije je to isto doživio i Marijan Kajfeš,a najbolji slučaj zbio se sa Domagojem Pereglin koji je u udaru vjetra opalio u desnu (svoju) metu i pogodio šesticu. Samo centimetar lijevo i bilo bi također promašaj, srećom u lijevoj meti još nije bilo strelice (redosljed gađanja nije određen) tako da je rezultat samo bio niži. I Andrej Krstinić je imao sličan slučaj ali je već u toj meti imao strelicu pa mu je upisan promašaj i nažalost priznat mu je slabiji pogodak od dvije strelice. I ostali strijelci imali su slabe rezultate također sa ponekim promašajem. U ženskoj konkurenciji Ina Schmidt je imala najbolji rezultat natjecanja i otišla je na nedostižnu razliku. Na 50 metara vjetar se malo primirio i tu su proradili Domagoj i Valentina Pereglin koji su uhvatili priključak vodećima, a nakon 65 metara oboje su stigli na plasman koji ih vodi u borbu za medalje. Valentina Pereglin je gotovo sustigla razliku Njemice Ine Schmidt, ali je razlika nakon 35 metara i jučerašnjeg rezultata bila velika, iznosila je čak 25 krugova (na kraju ukupnog meča 8). Nikolina Krivanek je odlično krenula na 35 metara ali na kraju nije izdržala te je pred sutrašnje finale na 4. mjestu, ali je zato Sanja Komar popravila rezultat i ttrenutno je 2. U muškoj konkurenciji Andrej Krstinić je odgađao izvrsna dva meča i sigurno je u vodstvu, a Domagoj Pereglin će se sa Benjaminom Bessertom iz Njemačke boriti za srebro jer je razlika samo krug u korist Domagoja. Svjetski prvak, Ralf Hillenbrand (GER) teško može do medalje i nalazi se na 4. mjestu dok doprvak svijeta Francuz Pascal Christoffel nije ušao niti u finale.
Kod juniora Luka Štrbenac je u vodstvu i samo ga čudo može odvojiti od naslova svjetskog prvaka dok je Valentina Kozumplik na 5. mjestu, a Ivan Kelečić na 7. bez mogućnosti za osvajanje medalje.
U kadetskoj konkurenciji Hrvatskoj se smiješe još dvije medalje. Martin Oborovečki je trenutno na drugom mjestu, a Stjepan Borak zaostaje samo 2 kruga i tu još ništa nije riješeno. Prema planu Hrvatska bi, uz 4 zlatne ekipne, morala osvojiti još 5 pojedinačnih medalja što bi bilo prema planu kojim smo računali na 3-6 pojedinačnih medalja.

HRVATSKOJ SVA ČETIRI EKIPNA ZLATA!!!

22.08.2015. Krenula su natjecanja svjetskog prvenstva na kojem je Hrvatska uzela sva četiri ekipna zlata u disciplinama u kojima nastupa. Muški, žene, juniori i kadeti svjetski su prvaci. A nije sve u početku izgledalo baš tako. Jak vjetar na početku najteže distance, one na 65 metara pomeo je planove mnogih strijelaca i reprezentacija. U muškoj konkurenciji Hrvatska je krenula solidno, ali je jedan od najjačih strijelaca u ovoj disciplini, Domagoj Pereglin, krenuo loše i sakupio tek 247 krugova. Srećom je Andrej Krstinić zabilježio najbolji rezultat (270 krugova) od svih strijelaca, a dobro mu je pomagao i naš treći član, Marijan Kajfeš, koji je pronašao 262 kruga. Na drugoj distanci, onoj na 50 metara, Andrej Krstinić (290 krugova) je ponovno izvrstan, a podiže se i Domagoj Pereglin (286 krugova) dok Marijan Kajfeš i dalje gađa solidno (281 krug), ali se svejedno razlika između vodeće Njemačke i naših ne smanjuje i ostaje 8 krugova. Francuzi i Rusi polako zaostaju i ne mogu pratiti ove dvije ekipe. Posljednja distanca je ona na 35 metara i naši dogovaraju borbu na sve ili ništa. Vjetar je puno slabiji ali je vrućina velika, a na stadionu ima i manje zraka. Domagoj sada gađa fantastično (296 krugova), Andrej se drži opet visoko (293 kruga), a pojačava i Marijan kojem pred kraj nestaje snage i osjeća veliki umor ali uz tekućinu i nešto slatkoga izdržava meč sa 288 krugova. Njemci su pali na ovoj distanci i baš kao i na prošlom SP u svojoj Njemačkoj, zlato gube pred sam kraj. Hrvatska je ponovno najbolja, Njemačka je druga, a Francuska treća.
U ženskoj konkurenciji Hrvatska je favorit i bez Branke Pereglin, mijenja ju Valentina Pereglin koja ne otvara meč najbolje i završava na rezultatu od 251 krug. Sanja Komar se jako veseli jer je uspjela pogoditi čak 267 krugova, Nikolina Krivanek je na 258 krugova i već ti rezultati pokazuju da će zlato ponovno u Hrvatsku. Na 50 metara sve ide svojim tokom jer djevojke rade kao što su i naučile pa niti nekontrolirano opaljenje samostrela Sanje Komar i jedna upisana nula ne mijenjaju ekipni poredak. Na 35 metara djevojke samo potvrđuju naslov svjetskih prvakinja ispred Rusije i Francuske, a sve tri djevojke ostaju u borbi za pojedinačne medalje jer samo aktualna svjetska prvakinja Ina Schmidt iz Njemačke je među naše tri djevojke, a sutra će se pokazati kakav će poredak biti u finalu.
Kod juniora je bilo također interesantno i neizvjesno poslije prve distance, one na 65 metara. Luka Štrbenac kreće sjajno, slijedi ga i Valentina Kozumplik, a Ivan Kelečić nikako nije mogao uhvatiti ritam i priključak. Nakon sljedeće distance, gdje su svi naši proradili, izbijaju na čelo i počinju stvarati razliku tako da na posljednjoj distanci samo povrđuju naslov svjetskih juniorskih prvaka čime su istu titulu obranili sa prošlog svjetskog prvenstva, drugi su Rusi, a treći reprezentativci Češke.
I kadeti nastavljaju niz ostalih naših ekipa. Martin Oborovečki najbolji je od naših, slijedi ga Stjepan Borak, a najmlađi u hrvatskoj reprezentaciji, Oliver Mofardin, se neda i također gađa odlično. Nakon svih odgađanih distanci naši su na prvom mjestu, a Rusi na drugom. Sutra se nastavlja natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji,a rezultati iz ekipnog dijela se prenose u sutrašnje natjecanje.

21.08.2015. Službeni trening je započeo već od 9 sati na distanci od 35 metara, zatim na 50 metara i u poslijepodnevnim satima na 65 metara. Svi naši strijelci isprobali su uglavnom sve distance bez obzira na jučerašnji nastup jer je danas ipak vjetar imao svoj dan. Na službenom treningu nije nastupio jedino Andrej Krstinić jer se ujutro loše osjećao pa je dobio poštedu. Domaćini su se inače i čudili kako je jučer bilo mirno vrijeme u odnosu na uobičajno, jedino što je vrućina zamjetna ovih dana na ovim prostorima. Današnji vjetar daje nagovještaj kako će biti sutra ni što strijelci mogu očekivati na natjecanju.
Od 20 sati bilo je upriličeno svečano otvorenje 18. svjetskog prvenstva, a isto je bilo doslovno spektakularno. Razni izvođači (ukupno više od 200) izmjenjivali su se na glavnom gradskom trgu prikazujući svoje vještine kroz kulturni program, artistiku i sportske vježbe mladih koje su imale elemenata sportske i ritmičke gimnastike. Program je ukupno trajao više od dva sata, a prije samog službenog otvorenja sportašima i posjetiteljima, kojih je bilo više od dvije tisuće, obratio se Predsjednik Republike Buratye, gospodin Vyacheslav Vladimirovich Nagovitsyn, zatim Vladimir Bessonov, član ruske Dume, koji je ovom prilikom stigao čak iz Moskve. Pošto je vojska imala udjela u organizaciji ovog prvenstva, nazočnima se obratio i general armije ruske vojske. Na završetku programa upriličen je i vatromet koji je trajao oko 6 minuta i bio je zaista fantastičan, a cijela priredba pomno je izrežirana i vođena te je prenošena direktno na TV ekrane i pokrila je cijelu Republiku Buryatiju. Izvedbe se ne bi posramile i mnogo jače priredbe nego što je SP u disciplinama samostrela.

20.08.2015. Krenula su natjecanja koja organizira domaćin uoči svjetskog prvenstva. *Baykal cup* je ime natjecanja na kojem domaćin testira spremnost ljudstva i tehnike, a strijelci se, uz natjecanje, pripremaju za službeni dio koji počinje 21.08.2015. Odličan početak za domaćine koji su se zaista kvalitetno pripremili za ovo prvenstvo. Službeni dio *Baikal cupa* bio je otvoren sa svečanim plesom narodnih običaja ovog kraja koji ima veliki broj stanovnika mongolskog podrijetla. Nakon otvorenja krenulo je i natjecanje u 5 pojedinačnih kategorija ali nisu nastupili svi natjecatelji koji će nastupiti i na SP. Hrvatska je imala 11 natjecatelja, a samo Sanja Komar nije nastupila. Tijekom meča i kvara na oružju distancu od 50 metara nije odgađao do kraja Marijan Kajfeš. Od naših strijelaca do medalja su došli:

Valentina Pereglin, 1. mjesto (žene) - 863 kruga,
Nikolina Krivanek, 2. mjesto (žene) - 850 kruga,

Andrej Krstinić, 1. mjesto (muški) -863 kruga,
Domagoj Pereglin, 2. mjesto (muški) - 860 krugova,

Martin Oborovečki, 1. mjesto (kadeti) - 855 krugova,
Luka Štrbenac, 2. mjesto (kadeti) - 845 krugova

Proglašenje je bilo spektakularno, sa umjetničkim programom uz izvrsno vođenje cjelokupne cermonije proglašenja, a između ostalih medalje je dijelio i podpredsjednik vlade Republike Buryatije, gospodin Egorov Innokenty Matveevich.
Sutra su na rasporedu službeni treninzi, a prvenstvo
započinje 22.08.2015.

19.08.2015. Putovanje iz Zagreba do Ulan-Udea u ruskoj republici Buryatya nije jednostavan zadatak. Do Frankfurta i nije neki problem bez obzira na nevjerovatno grubo postupanje sa sportskom opremom (samostrelima) osoblja u zračnim lukama u Zagrebu i Frankfurtu, ali dalje prema Rusiji bi bio veliki problem da nije bilo domaćina koji je osigurao charter let. Od Frankfurta do Ulan-Udea let je trajao više od 8 sati i tek tada shvatite kako je zastrašujuće ogromna zemlja Rusija jer je Ulan-Ude smješten negdje na pola puta između zapada i istoka ogromnih ruskih prostranstava. Izmjenjivale su se nizine i planine, najprije uralskog lanca, a zatim močvarna područja, pa nanovno planine i ravnice. Prošavši bajkalsko jezero počelo je spuštanje prema zračnoj luci u Ulan-Udeu na kojoj nas je dočekao veći broj carinskog i policijskog osoblja jer je u zrakoplovu bilo više od 150 strijelaca sa samostrelima i ostalom opremom koje je trebalo upisati i prekontrolirati tako da je ova operacija u maloj aerodromskoj zgradi trajala gotovo 3 sata. Autobusi organizatora uredno su bili *postrojeni* pred zgradom i nakon obavljenih formalnosti krenuli su, najprije u hotele, a zatim na stadion gdje su pohranjeni samostreli i ostala sportska oprema. Prvi susret sa glavnim gradom Republike Buryatye bio je iznenađujući sa kontrastima koje se moglo vidjeti na svakom koraku. Predgrađe, prije bi se moglo reći dio grada koji ne pripada gradu, bio je relativno siromašan sa starijim kućama i ulicama bez provučenog asfalta, a sam grad, i uže predgrađe, odaju srednjoazijski grad sa nešto mongolske građevinske kulture i solidne infrastrukture uz značajan broj povijesnih mjesta i građevina. Tehnička kontrola i neslužbeni trening održani su do 18 sati, a onda se nebo zamračilo kao da će padati kiša, a zrak je postao zagušljiv. Domaćini su objasnili da u jednom dijelu Sibira (uz Bajkalsko jezero) gore veliki požari i da trenutno gori više od 50.000 hektara šume, a protiv požara se bore na stotine protupožarnih zrakoplova i zračnih traktora, međutim zbog vjetra nije moguće kvalitetno gašenje.
Sutra je na rasporedu Baikal kup na kojem će se isprobati uvjeti natjecanja na novom stadionu koji je za ovu prigodu izvrsno pripremljen, jedini nedostatak je vjetar koji svaki dan puše, a očekuje se i sutra.