17. svjetsko prvenstvo - Frankfurt/Main, Njemačka : < : : > : 04 - 10.08.2014. Hrvatska samostrelska reprezentacija nastupa u sastavu:

  • Kadeti; Luka Štrbenac, Martin Oborovečki i Stjepan Borak.
  • Juniori; Valentina Kozumplik, Ivan Kelečić i Donik Begaj.
  • Dame; Branka Pereglin, Valentina Pereglin i Nikolina Krivanek (ekipa) - Sanja Komar (pojedinačno).
  • Muški; Domagoj Pereglin, Andrej Krstinić i Marijan Kajfeš.
Naslovnica
Rezultati *Frankfurt kup*
Rezultati *field* samostrel
Rezultati *match* 10 m
Rezultati *match* 30 m
Foto galerija
Foto galerija - Picasa
Osvojene medalje
Portal domaćina
Frankfurt kup - izvještaj
Hrvatske kvalifikacije
Hrvatska reprezentacija - SP  2010. (s lijeva); Branka Pereglin, Nikolina Krivanek, Tihana Odlešić, Valentina Kozumplik, Valentina Pereglin, Marijan Kajfeš, Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin, Zoran Špoler, Ivana Fićković, Ivan Kelečić i Maja Bosanac.
Austrija Češka Hrvatska
Finska Švedska Njemačka
Ireland Slovenija Švicarska
Francuska Tajvan Mađarska
Estonija Japan Italija


POJEDINAČNO SREBRO ZA VALENTINU PEREGLIN I MARTINA OBOROVEČKOG, BRONCA ZA ANDREJA KRSTINIĆA I VALENTINU KOZUMPLIK

09.08.2014. Posljednjeg dana natjecanja na rasporedu su bila finalna gađanja field samostrelom u 5 kategorija. Hrvatska je imala predstavnike u konkurenciji kadeta, juniora, seniorki (žene) i seniora (muški).
Prvi su na liniju stali kadeti, a Hrvatska je na prvoj poziciji imala Martina Oborovečkog, člana SD "Veliko Trgovišće" iz Velikog Trgovišća koji je imao samo jedan krug prednosti ispred Lolite Kochetove iz Rusije te velikih 8 krugova ispred Violette Samotaeve, također iz Rusije. Debitant u reprezentaciji, ali i jedan od ponajboljih mladih juniora Hrvatske u gađanju zračnom puškom, hrabro je ušao u finalni ogled protiv rezultatski najbliže i puno iskusnije protivnice. Dodatnih 10 hitaca donijelo je Martinu veliki uspjeh sa osvajanjem srebrne medalje. U finalu je pogodio 90 krugova. Treba napomenuti da mu je rezultat iz kvalifikacija donio i prestižnu titulu "Međunarodni majstor strijelac" što je i najviše streljačko zvanje u Hrvatskoj. Četitamo. Druga dva naša predstavnika, inače člana SD Dubrava 1094" Stjepan Borak i Luka Štrbenac zamijenili su svoje pozicije tako da je Luka Štrbenac 5., a Stjepan Borak 6.

Poslije kadeta na liniju finalista stali su juniori. Hrvatska je imala također sva tri juniora u finalu, ali je jedino Valentina Kozumplik imala izgledne šanse za osvajanje medalje. Ova 18 godišnja djevojka iz SD "Dubrava 1094" u juniorskoj konkurenciji nastupila je prvi puta. Prije dvije godine na svjetskom prvenstvu osvojila je kadetski naslov svjetske prvakinje, a na ovom SP-u došla je do brončane medalje u juniorskoj konkurenciji. Nesretan pogodak u tuđu metu drugoga dana na 50 metara udaljio ju je od sjajnije medalje. Drugi naš predstavik u juniorskoj konkurenciji, Ivan Kelečić iz PGSD "Zagreb" osvojio je 7. mjesto jer finale nije gađao dobro, a medalju je izgubio drugog dana kvalifikacija kada je pred kraj meča, kao i Valentina, pogodio u tuđu metu i to čak dva hica! Nažalost ovakve dekoncentracije skupo se plaćaju pa je Ivan ostao bez sigurne medalje. Treći naš predstavnik, Donik Begaj, iz ŠSK "Dub" Malinska ravnomjerno i kvalitetno je odgađao oba dana kvalifikacija i na kraju je osvojio 8. mjesto što se može smatrati lijepim uspjehom ovog 19-godišnjeg strijelca.

Finale seniorki bilo je rutinirano jer su sve finalistice već iskusne natjecateljke i sudionice svjetskih i europskih prvenstava. Dosta razlike između prvoplasirane Ine Schmidt iz Njemačke i Valentine Pereglin kao drugoplasirane te razlika između treće Tiffanie Trouillet iz Francuske davalo je malo nade da će zlato izgubiti njemica, a srebro Hrvatica dok je za treće mjesto još imala šanse Sanja Komar. Ina Schmidt je na kraju osvojila prvo mjesto, a Valentina Pereglin drugo dok trećeplasirana Francuskinja Tiffanie Trouillet nije dala previše nade našoj Sanji za osvajanje bronce svojim sjajnim finlnim gađanjem gdje je pogodila izvrsnih 97 krugova iako je cijelo vrijeme bilo dosta vjetrovito. Sanja Komar je na kraju osvojila četvrto mjesto dok je Branka Pereglin završila na petom mjestu i svoje mjesto na pobjedničkom postolju prepustila kćeri Valentini. Branki je ovo prvo veliko natjecanje od 1994. godine sa kojeg se nije vratila sa nekom od medalja. Upravo te 1994. godine debitirala je u reprezentaciji na 7. svjetskom prvenstvu u njemačkom Wiesbadnu kada je osvojila 4. mjesto. Između ova dva svjetska prvenstva osvojila je ukupno 44 svjetske i europske medalje od kojih 21 pojedinačnu i 23 ekipne što je svrstava u sam vrh uspješnosti po broju medalja sa najvećih natjecanja hrvatskog sporta. Nikolina Krivanek zauzela je 6. mjesto.

Prava drama odvijala se u finalnom gađanju muških. Čak troje natjecatelja imalo je u krug jednak rezultat među kojima je bio i Hrvat Andrej Krstinić. U ovom finalu odlučujuću ulogu imala je igra živaca i vjetar koji je zadavao muke finalistima. Odmah u prvom hicu Andrej Krstinić je pogodio osmicu, dok su Francuz Pascal Christoffel i Nijemac Ralf Hillenbrand pogodili devetke. Iza toga Andrej je gađao izvrsno i kontrolirao vjetar te je odmah uhvatio vodeće. Takvo gađanje u kojem se rečena trojka izmjenjivala u plasmanu se odvijalo do kraja finala, a nakon 10 finalnih hitaca rezultat sve trojice je bio poravnat! Dvodnevne kvalifikacije sa po 180 opaljenih strelica te dodatnih 10 hitaca finala nisu dali odgovor tko je najbolji. Pravila tada nalažu da strijelci koji se bore za medalju gađaju po jednu strelicu dok netko ne pogodi slablji pogodak. Upravo u tom dodatnom hicu vjetar je malo promijenio smjer, a kada su strijelci već dobili znak za opaljenje u vremenu 60 sekundi vjetar je još jednom promijenio smjer. Andrej Krstinić na to nije reagirao te je odmah opalio i pogodio - osmicu! Za njim je opalio Francuz Pasca koji je pogodio devetku, a najsmireniji je ostao Nijemac Hillenbrand koji je pogodio centar i medalje su bile podijeljene. Zlato za Hillenbranda, srebro za (do tada) aktualnog svjetskog prvaka Christoffela, a bronca za Andreja Krstinica inače srebrnog sa posljednjeg SP-a. Europski prvak i svjetski rekorder te brončani sa posljednjeg SP-a, Hrvat Domagoj Pereglin osvojio je nezahvalno 4. mjesto dok naš treći član muške ekipe nije ušao u finale, bio je devetoplasirani.

Hrvatska je osvojila 8 medalja koliko i prije četiri godine u Francuskoj, ali i četiri manje nego na prošlom svjetskom prvenstvu prije dvije godine u Hrvatskoj. Po broju osvojenih medalja u field samostrelu ostali smo najjača nacija, ali po broju zlatnih prva je Njemačka (5) Hrvatska ih je osvojila tri (3) , a Rusija dvije dok je jaka Francuska osvojila ukupno pet (5) medalja ali bez i jedne zlatne medalje.

08.08.2014. Rano jutro dalo je naslutiti da će biti vruć i vjetrovit dan što baš i ne ide na ruku strijelcima u ovoj disciplini. Nakon početnih hitaca na 35 metara bilo je vidljivo da će rezultati biti nešto niži nego dan prije, ali su oni najbolji ipak bili na visini zadatka. Od naših strijelaca najbolji rezultat ostvarila je Valentina Pereglin (294 kruga), a solidno su gađali i Domagoj Pereglin (290) dok su ostali bili raspoređeni po rezultatu od 289 pa do 279 krugova. Druga disciplina krenula je sa nešto više vjetra i višom temperaturom pa su rezultati bili slični ili nešto niži u odnosu na 35 metara. Na ovoj distanci posebno uspješna bila je Branka Pereglin sa 291 krugom ali je odlično odrađenu distancu imala i seniorka Valentina Pereglin (288) te junior Ivan Kelečić (288). U ovoj distanci veliku grešku napravila je juniorka Valentina Kozumplik koja je pogodila u susjednu metu te je smanjila mogućnost plasmana prema onima koji mogu osvojiti medalje. I na kraju kada se odlučuje o konačnom plasmanu pred sutrašnje finale na rasporedu je bila najteža distanca, ona na 65 metara. Posebno dobro odradila ju je Valentina Pereglin (278 krugova), a isto toliko pogodio je i Domagoj Pereglin koji se uspio približiti vodećima na 5 krugova, ali u finalu su mu šanse za medalju ipak vrlo male. Na ovoj najtežoj distanci imali smo čak 3 pogotka u tuđe mete, prvo je Ivan Kelečić pogodio susjednu metu, a nekoliko serija kasnije to je učinio još jednom tako da je mogućnost osvajanja medalje ootišla u nepovrat. U posljednoj seriji pogodak u susjednu metu imao je i debitant na SP, Martin Oborovečki, ali bez obzira na taj promašaj on će u borbu za kadetsku zlatnu medalju jer je cijeli meč gađao izvrsno. Sutrašnja finala dati će odgovore na pitanja o osvajačima pojedinačnih medalja, ali je već sada jasno da Hrvatska neće ponoviti uspjeh od prije 2 godine kada je osvojila čak 8 medalja. Realno je očekivati 4 medalje. U najneizvjesnijem finalu će se ogledati strijelci u muškoj konkurenciji, Andrej Krstinić Pascal Cristoffel (FRA) i Ralf Hillenbrand (GER) koji su pogodili jednak rezultat (1.710 krugova). U ženskoj konkurenciji Ina Schmidt (GER) još će jednom do zlata iako joj je ozbiljno zaprijetila 20-godišnja Valentina Pereglin koja je i zabilježila ukupno drugi rezultat natjecanja (1.719 krugova). Hrvatska će imati gotovo sve strijelce u finalu, ali za medalje će se boriti:
Valentina Pereglin kod žena, Andrej Krstinić kod muških, Valentina Kozumplik kod juniora te Martin Oborovečki kod kadeta. Netko još može iznenaditi ali sa lošim gađanjem finala svojih protivnika.

ŽENE:
1. Ina Schmidt (GER) - 1.727 krugova
2. Valentina Pereglin (CRO) - 1.719 krugova
3. Tiffanie Trouillet (FRA) - 1.705 krugova
4. Sanja Komar (CRO) - 1.701 krug
5. Branka Pereglin (CRO) - 1.699 krugova

6. Nikolina Krivanek (CRO) - 1.694 kruga
7. Melanie Regniez (FRA) - 1.668 krugova
8. Olga Klimova (RUS) - 1.666 krugova

MUŠKI:
1. Andrej Krstinić (CRO) - 1.710 krugova
2. Pascal Christoffel (FRA) - 1.710 krugova
3. Ralf Hillenbrand (GER) - 1.710 krugova
4. Domagoj Pereglin (CRO) - 1.705 krugova
5. Ralf Hillenbrand (GER) - 1.705 krugova
6. Benjamin Bessert (GER) - 1.698 krugova
7. Jean-Michel Brulet (FRA) - 1.696 krugova
8. Artem Naumenko (RUS) - 1.695 krugova
9. Marijan Kajfeš (CRO) - 1.695 krugova

JUNIORI:
1. Robin Bosch (GER) - 1.689 krugova
2. Artem Popov (RUS) - 1.674 kruga
3. Valentina Kozumplik (CRO) - 1.667 krugova

4. Ivan Kelečić (CRO) - 1.660 krugova
5. Dmitry Maksimenko (RUS) - 1.658 krugova
6. Gaetan Begnard (FRA) - 1.658 krugova
7. Corentin Rivault (FRA) - 1.654 krugova
8. Donik Begaj (CRO) - 1.652 kruga

KADETI:
1. Martin Oborovečki (CRO) - 1.683 kruga
2. Lolita Kochetiva (RUS) - 1.682 kruga
3. Violetta Samotaeva (RUS) - 1.675 krugova
4. Fedor Simashev (RUS) - 1.670 krugova
5. Stjepan Borak (CRO) - 1.659 krugova
6. Luka Štrbenac (CRO) - 1. 652 kruga
7. Evgenii Rumantsev (RUS) - 1.614 krugova
8. Lukas Andres (CZE) - 1.462 kruga

Sutrašnja finala počinju u 9 sati, a nakon svih finalnih gađanja zakazano je proglašenje rezultata i banket za sve učesnike 17. svjetskog prvenstva samostrelom.


EKIPNA ZLATA ZA ŽENSKU, MUŠKU I JUNIORSKU SELEKCIJU!

07.08.2014. Hrvatska je u ekipnom dijelu natjecanja na svjetskom prvenstvu zabilježila sjajan uspjeh. Ženska, muška i juniorska ekipa svjetski su prvaci! Velika borba odvijala se u muškoj i juniorskoj konkurenciji dok su žene suvereno došle do svoje osme (8.) titule svjetskih prvakinja sa izjednačenim (vlastitim) svjetskim rekordom (2.573 kruga) koji je trajao punih 13 godina! Valentina Pereglin (859 krugova), Branka Pereglin (858 krugova) i Nikolina Krivanek (856 krugova) sjajno su gađale meč i ukupno zabilježile 12 krugova više i od muških svjetskih prvaka, naših reprezentativaca! Druge su bile reprezentativke Francuske (2.490 krugova) , a treće Njemačke (2.452 kruga).
A kod muških je zaista bilo do samog završetka maksimalno neizvjesno. Nakon prve distance (65 metara) bili smo u laganom vodstvu, poslije druge distance (50 metara) vodstvo smo povećali na 5 krugova da bi u prvom dijelu distance od 35 metara pali na drugo mjesto, a u jednom trenutku i treće mjesto. U nastavku je proradila psiha i tehnika pa smo visoko podigli rezultat i prvo prestigli Francusku, a zatim u zadnje dvije serije i Njemačku, inače aktualne europske prvake. I to na njihovom terenu, usred Njemačke! Andrej Krstinić je odgađao odličan meč (861 krug), europski prvak i svjetski rekorder Domagoj Pereglin jako se mučio cijeli meč tako da je upisao 850 krugova koliko je pogodio i debitatnt u muškoj reprezentaciji, Marijan Kajfeš. Dakle drugi su bili reprezentativci Njemačke (2.557 krugova), a treća je bila Francuska (2.554 kruga).
Juniori Hrvatske (2.516 krugova) su vodili također veliku borbu i to protiv izuzetno jake Rusije (2.512 krugova) koju su također uspjeli pobijediti u samom finišu, nakon posljednje distance na 35 metara. Razlika je bila samo 4 kruga, dok Francuska i Njemačka nisu mogle držati korak, iako je Francuska gađala izuzetno dobro (treće mjesto sa 2491 krugom). Valentina Kozumplik (849 krugova) pojedinačno je pokazala najviše, nakon slabih 65 metara pridružio joj se i Ivan Kelečić, a svoj dio dao je i treći član ekipe, Donik Begaj, koji je sve distance odgađao ravnomjerno.
Kadeti su ekipno osvojili drugo mjesto (2.518 krugova) sa zaostatkom od samo osam krugova iza Rusije (2.526 krugova). Nažalost u ovoj mladoj konkurenciji bile su prijavljene samo ove dvije ekipe. Spomenimo da su kadeti Hrvatske imali za 2 kruga bolji rezultat od naše juniorske ekipe pa to dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Pred sutrašnje natjecanje, koje će biti samo u pojedinačnoj konkurenciji naši strijelci su pojedinačno plasirani (nakon prvoga dana) na sljedećim mjestima:

ŽENE:

1. Ina Schmidt (GER) - 865 krugova
2. Sanja Komar (CRO) - 859 krugova
3. Valentina Pereglin (CRO) - 859 krugova
4. Branka Pereglin (CRO) - 858 krugova
5. Nikolina Krivanek (CRO) - 856 krugova

6. Tiffanie Trouillet (FRA) - 853 kruga
7. Olga Klimova (RUS) - 841 krug
8. Melanie Regniez (FRA) - 829 krugova - itd.

MUŠKI:
1. Andrej Krstinić (CRO) - 861 krug
2. Pascal Christoffel (FRA) - 858 krugova
3. Benjamin Bessert (GER) - 856 krugova
4. Ralf Hillenbrand (GER) - 854 kruga
5. Jean-Michel Brulet (FRA) - 854 kruga
6. Artem Naumenko (RUS) - 851 krug
7. Domagoj Pereglin (CRO) - 850 krugova
8. Marijan Kajfeš (CRO) - 850 krugova

JUNIORI:
1. Valentina Kozumplik (CRO) - 849 krugova
2. Artem Popov (RUS) - 848 krugova
3. Dmitry Maksimenko (RUS) - 846 krugova
4. Ivan Kelečić (CRO) - 844 kruga
5. Robin Bosch (GER) - 842 kruga
6. Gaetan Begnard (FRA) - 832 kruga
7. Corentin Rivault (FRA) - 830 krugova
8. Elodie Mey - FRA) - 829 krugova
9. Donik Begaj (CRO) - 823 kruga

KADETI:
1. Lolita Kochetiva (RUS) - 846 krugova
2. Luka Štrbenac (CRO) - 844 kruga
3. Violetta Samotaeva (RUS) - 843 kruga
4. Martin Oborovečki (CRO) - 842 kruga
5. Fedor Simashev (RUS) - 837 krugova
6. Stjepan Borak (CRO) - 832 kruga
7. Evgenii Rumantsev (RUS) - 801 krug
8. Lukas Andres (CZE) - 731 krug

Sutra je na rasporedu pojedinačni dio gdje će u svim kategorijama biti izuzetno velike borbe za ulazak u finele i na kraju borba za medalje. Hrvatska će sigurno imati šanse za nekoliko pojedinačnih medalja, a kako sada stvari stoje mogli bi osvojiti između 4 i 5 pojedinačnih medalja.


06.08.2014. Dan je službenih treninga, a u popodnevnim satima je u Römerbergu, centru Frankfurta, održano svečano otvorenje 17. svjetskog prvenstva u samostrelu. Nakon otvorenja kod gradonačelnika Frankfurta Petera Feldmanna održan je prijem za predstavnike svih reprezentacija.

05.08.2014. Na natjecanju, kao uvod u svjetsko prvenstvo, održan je Frankfurt kup na kojem je nastupilo 60-tak strijelaca u 5 kategorija. Od hrvatskih strijelaca nastupili su svi osim Sanje Komar, a što je bila prilika da se strijelci upoznaju sa strelištem. Odlično zaštićeno od vjetra, ali sa suncem u oči ujutro, dalo je informacije koje su strijelcima potrebne. Hrvatska je uzela ukupno 7 medalja, od čega 2 najsjanije, dok je druga najuspješnija zemlja iza Hrvatske bila Rusija. Treba naglasiti da vrlo snažna njemačka reprezentacija nije nastupila, osim jednog juniora, tako da je slika snage ekipa ipak bila nepotpuna. Od hrvatskih strijelaca u muškoj konkurenciji najbolji je bio (i osvojio je prvo mjesto) Andrej Krstinić sa 854 kruga dok je drugi bio Domagoj Pereglin sa istim brojem krugova ali sa manje strogih centara. Treće mjesto osvojio je Andrey Tertychny (Rusija) sa 851 krugom. Marijan Kajfeš osvojio je 11. mjesto sa 841 krugom.
U ženskoj konkurenciji prvo mjesto je osvojila Valentina Pereglin sa najboljim rezultatom natjecanja (864 kruga), druga je bila Tifanie Troulliet (FRA) sa 847 krugova, a treća Olga Klimova (RUS) sa 845 krugova. Nikolina Krivanek je osvojila 4. mjesto (843), a Branka Pereglin 5. mjesto (842 kruga). Kod juniora pobjeda je pripala Rusu Artemu Popovu (844 kruga), druga je bila Valentina Kozumplik (HRV) sa 838 krugova, a treći Ivan Kelečić (HRV) sa 834 kruga. Donik Begaj je osvojio 8. mjesto sa 820 krugova.
U kadetskoj konkurenciji još jedna pobjeda odlazi u Rusiju, a pripala je Loliti Kochetovoj sa drugim rezultatom natjecanja (!?) sa 863 kruga, drugo mjesto osvojio je Martin Oborovečki (HRV) sa 835 krugova, a Stjepan Borak je bio treći sa 833 kruga. Luka Štrbenac je osvojio 5. mjesto sa 824 kruga. Treba napomenuti da je Luki puknuo luk te je natjecanje nastavio sa rezervnim što mu je donijelo nesigurnost pa je i rezultat bio nešto niži.
Sutra je na rasporedu službeni trening, a u 18 sati na centralnom trgu u Frankfurtu je svečano otvorenje 17. svjetskog prvenstva. U četvrtak idu natjecanja field samostrelom kao i u meč samostrelu.

04.08.2014. Rano ujutro, bolje reći odmah iza ponoći, put Frankfurta na Majni krenula je streljačka ekspedicija una svjetsko IAU prvenstvo u gađanju field samostrelom. Neposredno iza podneva stigli smo u hotel, a nakon kraćeg odmora krenulo se na strelište za field discipline. Obavljena je tehnička kontrola te ostale pojedinosti kao što je tehnički sastanak i neslužbeni trening na strelištu u koje je privremeno preimenovan teren jednog nogometnog kluba. Sutra u 9 sati počinje natjecanje za Frankfurt kup na kojem će nastupiti svi naši strijelci izuzev Sanje Komar. Nadamo se kvalitetnim rezultatima naših strijelaca.