15. svjetsko prvenstvo - Avon, Francuska : < : : > : 30.08 - 05.09.2010. Hrvatska samostrelska reprezentacija nastupa u sastavu:

  • Kadeti; Valentina Pereglin, Marijan Kajfeš i Valentina Kozumplik.
  • Juniori; , Maja Bosanac, Ivana Fićković i Ivan Kelečić
  • Dame; Branka Pereglin, Nikolina Krivanek i Tihana Odlešić.
  • Muški; Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin i Zoran Špoler.
Naslovnica
Rezultati * field
Galerija slika
Osvojene medalje
Portal domaćina - rezultati
Hrvatske kvalifikacije
Hrvatska reprezentacija - SP  2010. (s lijeva); Branka Pereglin, Nikolina Krivanek, Tihana Odlešić, Valentina Kozumplik, Valentina Pereglin, Marijan Kajfeš, Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin, Zoran Špoler, Ivana Fićković, Ivan Kelečić i Maja Bosanac.
Austrija Češka Hrvatska Estonija
Finska Švedska Njemačka Japan
Ireland Slovenija Švicarska Italija
Francuska Tajvan Mađarska  
       

01.09.2010. Prvi dan svjetskog prvenstva protekao je u natjecanju za City cup kada domaćin, a i strijelci, isprobaju strelište te uvjete koji na njima vladaju. Pošto hrvatska reprezentacija nije uspjela obaviti tehničku kontrolu prije samog natjecanja, rezultati koje su ostvarili naši strijelci nisu ušli u službeni ranking već su prikazani kao diskvalifikacija prema pravilima IAU-a. Inače je tehnička kontrola bila uoči natjecanja vrlo kratka pa je bilo pitanje što učiniti. Odlučeno je da se odgađa meč bez obzira na sve jer je to dragocjeno iskustvo za sve strijelce uoči natjecanja za SP.


Seniorke lako obranile titulu svjetskih prvakinja, kadetima također ekipno zlato, muški za dva kruga iza zlatnih Njemaca, a krug ispred (bivših) svjetskih prvaka Francuza dok juniorima ide srebro !!!

02.09.2010.
Već rano ujutro bilo je vidljivo da će u seniorskoj konkurenciji to biti borba do kraja između Njemaca, Francuza i Hrvata za zlato. U kasnijoj fazi natjecanja počeo je jače puhati vjetar ali se ipak donekle mogao kontrolirati rezultat.Poveli su Njemci, Francuzi i naši su bili odmah do njih. Nakon 50 metara naši su bili u vodstvu od 6 krugova ispred obje (poravnate) reprezentacije. Francuzi su imali Christoffela Pascala, Njemci Ralfa Hillenbranda, a mi Domagoja Pereglina koji su vodili glavnu riječ na vrhu. Nakon 35 metara izgubili smo vodstvo za 2 kruga i to zahvaljujući nesreći. Naime, Zoranu Špoleru se od udara strelice u metu ista savinula što nije primjetio i u sljedećem hicu sa tom strelicom zabilježio je nulu! Iza toga postojala je samo nada da ćemo ipak do zlata koja je na kraju bila ipak sjajno srebro.

Rezultati seniora:
Domagoj Pereglin - 861 krug (trenutno 2. mjesto pojedinačno)
Andrej Krstinić - 851 krug (trenutno 5. mjesto pojedinačno)
Zoran Špoler - 829 krugova (-1 hitac) - (trenutno 17. mjesto pojedinačno)

Seniorke su gađale ujednačeno i dosta snažno u odnosu na druge reprezentacije i lako su obranile titulu prvakinja svijeta sa 53 kruga prednosti ispred Ruskinja i 67 krugova ispred Njemica.

Rezultati seniorki:
Nikolina Krivanek - 848 krugova ( trenutno 2. mjesto pojedinačno)
Branka Pereglin - 843 kruga (trenutno 3. mjesto pojedinačno)
Tihana Odlešić - 840 krugova (trenutno 4. mjesto pojedinačno)

Juniori nisu mogli protiv superiornih Francuza, ali su zato osvojili srebrnu medalju ispred Rusije. Najbolji rezultat i osobni rekord zabilježila je Ivana Fićković dok je debitant Ivan Kelečić bio na razini osobnog rekorda. Nesreću je imala još jedna naša natjecateljka, Maja Bosanac, kojoj nije izdržao luk ali se nije odmah uočio taj problem pa je izgubila dosta krugova dok ga konačno nismo promjenili. To je Maju koštalo visokog plasmana za što je bila spremna.

Rezultati juniora:
Ivana Fićković - 823 kruga (trenutno 5. mjesto pojedinačno)
Ivan Kelečić - 802 kruga (trenutno 9. mjesto pojedinačno)
Maja Bosanac - 781 krug (trenutno 11. mjesto pojedinačno)

Kadeti su zlatni i to sa svjetskim kadetskim ekipnim rekordom! Valentina Pereglin, koja se prije 4 dana vratila iz Singapura sa olimpijskih igara mladih pogodila je (i poboljšala svoj) svjetski kadetski rekord! Marijan Kajfeš također je bio bolji od svjetskog rekorda, a i Valentina Kozumplik gađala je odlično. Tako su kadeti osvojili zlato ispred Rusa sa čak 73 kruga prednosti. treći su Francuzi.

Rezultati kadeta:
Valentina Pereglin - 847 krugova (svjetski kadetski rekord) - trenutno 1. mjesto pojedinačno
Marijan Kajfeš - 842 kruga (trenutno 2. mjesto pojedinačno)
Valentina Kozumplik - 815 krugova (trenutno 5. mjesto pojedinačno)

Sutra su na rasporedu pojedinačni nastupi, a rezultati iz ekipnog se prenose i u pojedinačni dio.


Prije finala Domagoj Pereglin je u čvrstom vodstvu, izjednačio je i svjetski seniorski rekord na 35 metara (297 / od 300), a u borbi za pojedinačne medalje još su Marijan Kajfeš, Valentina Pereglin i Valentina Kozumplik kod kadeta te Branka Pereglin kod seniorki, a ostali naši finalisti imaju smanjene šanse za medalju.

03.09.2010.
Kao i svako jutro mirno i sunčano vrijeme dočekuje strijelce na strelištu za field samostrel. Kako vrijeme odmiče i vrijeme se mijenja, počinje vjetar, najveći neprijatelj strijelaca. Prva distanca drugoga dana je ona na 35 metara i većina strijelaca dobro odrađuje tu distancu. Od hrvatskih strijelaca u punom zamahu je Domagoj Pereglin koji je maksimalno koncentriran i nakon 35 metara bilježi izjednačenje seniorskog svjetskog rekorda (297 krugova) čime prelazi u vodstvo. Kod kadeta Valentina Pereglin povećava vodstvo i bilježi drugi rezultat naših (291). I Branka Pereglin gađa odlično (289), a i većina naših su kvalitetno odgađali tu distancu.
Na 50 metara već počinje vjetar i rezultati padaju iako je i ovdje Domagoj Pereglin sjajan (292), a samo je jedan strijelac zabilježio krug više od Domagoja. Ovdje i Branka Pereglin drži visoku razinu rezultata (289) dok ostali naši gađaju soliidno kao i 35 metara.
Na 65 metara, posljednoj distanci vjetar pojačava i tu počinju muke za sve tako da su neki sa sjajnim rezultatom na ovoj distanci iskočili gore. Posebno je to uspjelo Valentini Kozumplik koja se uspjela popeti na 3. mjesto kadeta jer je pogodila sjajnih 376 krugova i postavila novi svjetski kadetski rekord na toj distanci (stari 374). Tragičarka je bila Valentina Pereglin kojoj se djelomično odljepilo krilce na strelici i tom strelicom je napravila 2 promašaja! Sumnjalo se na drugu grešku jer bez vjetra takva strelica ipak pogađa bolji pogodak i na kraju meča je pala na 2. mjesto i svoje vodstvo prepustila drugom našem strijelcu, Marijanu Kajfešu. Kao i uvijek po vjetru Branka Pereglin je pogodila slab rezultat (259), ali je uspjela zadržati 2. mjesto iako joj se opasno približila Francuskinja Melanie Regniez sa samo krugom zaostatka.
U sutrašnjim finalima imati ćemo čak 9 predstavnika, a izgledne šanse za medalje ima 5 naših strijelaca.

Rezultati seniora:
Domagoj Pereglin - 1.728 krugova (trenutno 1. mjesto pojedinačno) - FINALE
Andrej Krstinić - 1.688 krugova (trenutno 6. mjesto pojedinačno) - FINALE
Zoran Špoler - 1.675 krugova - 11. mjesto pojedinačno

Rezultati seniorki:
Branka Pereglin - 1.680 krugova (trenutno 2. mjesto pojedinačno) - FINALE
Nikolina Krivanek - 1.674 kruga ( trenutno 4. mjesto pojedinačno) - FINALE
Tihana Odlešić - 1.666 krugova (trenutno 5. mjesto pojedinačno) - FINALE

Rezultati juniora:
Ivana Fićković - 1.653 kruga (trenutno 5. mjesto pojedinačno) - FINALE
Maja Bosanac - 1.618 krugova 9. mjesto pojedinačno
Ivan Kelečić - 1.616 krugova 10. mjesto pojedinačno

Rezultati kadeta:
Marijan Kajfeš - 1.675 krugova (trenutno 1. mjesto pojedinačno) - FINALE
Valentina Pereglin - 1.666 krugova - (trenutno 2. mjesto pojedinačno) - FINALE
Valentina Kozumplik - 1.647 krugova (trenutno 3. mjesto pojedinačno) - FINALE

Sutra su na rasporedu finalni nastupi, a rezultati iz kvalifikacija se prenose u finale.


04.09.2010.

Domagoj Pereglin uvjerljivo svjetski seniorski prvak, Valentini Pereglin kadetsko zlato, Marijanu Kajfešu srebro, a Branki Pereglin srebro kod seniorki. Sa ekipnim dijelom Hrvatskoj 4 zlata i 4 srebra po čemu smo u field samostrelu najuspješnija nacija 15. IAU svjetskog prvenstva!

Finalna natjecanja donjela su nekoliko promjena na vrhu i dosta iznenađujućih obrata. Počelo je odmah u prvom finalu kada su nastupili kadeti. Vodeći nakon kvalifikacija, Marijan Kajfeš, nije izdržao pritisak treme iako je imao gotovo nedostižnih 9 krugova prednosti ispred Valentine Pereglin. Pogodak u sedmicu bio je veliki šok od kojeg se nije oporavio do kraja te je na kraju za krug izgubio vodeću poziciju i na kraju je osvojo svoju treću srebrnu medalju na velikim natjecanjima u kadetskoj konkurenciji.
Valentina Pereglin došla je do zlatne medalje sjajnim finalom od 98 krugova i rečenim lošim gađanjem Marijana Kajfeša. Valentini je ovo bilo 5. veliko natjecanje ove godine te 4. zlatna medalja samostrelom na velikim natjecanjima u pojedinačnoj konkurenciji.
Treća naša predstavnica u borbi za pojedinačnu medalju kod kadeta nije zadržala 4 kruga prednosti u finalu iako je dobro gađala. Četvrto plasirani Francuz Antony Segur odgađao je nevjerovatno finale i bez greške pogodio sve centre te tako osvojio 3. mmjesto dok je Valentina Kozumplik osvojila 4. mjesto. Potekle su i suze ali se nema što prigovoriti jer protiv takvog finalnoog rezultata nema puno šanse.
Kod juniora smo imali Ivanu Fićković u finalu koja je dobrom izvedbom zauzela 5. mjesto. Više nije mogla, a nije dozvolila niti da je netko pretekne od niže plasiranih strijelaca. Nekoliko osobnih rekorda Ivane na ovom SP-u daju zadovoljstvo ovoj natjecateljki za uloženi rad.
Kod seniorki ništa se nije promjenilo iako je izgledalo da će biti promjena u plasmanu. Vodeća Njemica Ina Schmidt nije mogla izgubiti zlato pa je rutinirano odgađala finale i zabilježila 98 krugova. Branka Pereglin je imala samo krug prednosti ispred Francuskinje Melanie Regniez ali je sigurnim gađanjem (97) još povećala prednost na 5 krugova. Nikolina Krivanek na 4. mjestu u jednom momentu je stigla na krug do medalje, a onda je sa osmicom izgubila priključak i na kraju ostala na 4. mjestu. Treća naša predstavnica u finalu, Tihana Odlešić krenula je loše u finale i nakon nekoliko hitaca prestigla ju je Ruskinja Tamara Kotukhova koja je međutim pogodila osmicu, a Tihana centar koji je ponovno vraća na 5. mjesto koje je i zadržala do kraja.
Finalni nastup muških nije davao šanse za prvo mjesto nikome osim vodećem Domagoju Pereglinu koji je imao velikih 16 krugova prednosti pred Francuzom Pascalom Christoffelom, inače svjetskim doprvakom. Sjajnim finalom od 99 krugova Domagoj je potvrdio naslov svjetskog prvaka i po prvi puta donio ovu titulu u Hrvatsku. Velika borba bila je za srebro gdje je smireni Tajvanac Feng Ching vrlo brzo prestigao nervoznog Christoffela i kada je već sve bilo gotovo, u zadnjem hicu Tajvanac griješi jer nije gurnuo strelicu do kraja u vodilici i udarac tetive je baca u četvorku nisko čime vraća srebro Francuzu Pascalu Christoffelu. Naš drugi predstavnik u finalu, Andrej Krstinić, odgađao je odlično finale (97) i zadržao 6. mjesto. Andreju je ovo bilo prvo finale na SP-u.
4 pojedinačne medalje (2 zlata i dva srebra) te 4 ekipne (2 zlata i 2 srebra) uz svjetske rekorde naših strijelaca najveći su uspjeh sa svjetskih prvenstava do sada, a uz malo sreće i koncentracije moglo je biti i uspješnije ali kao i uvijek to je sport koji je nepredvidiv i zato ima svoju ljepotu i draž.

Rezultati su ovdje (klikni)!