14. svjetsko prvenstvo - Weinfelden (field) i Sulgen (match), Švicarska : < : : > : 07 - 14.07.2008. Hrvatska samostrelska reprezentacija nastupa u sastavu:

  • Kadeti; Ivana Fićković, Marijan Kajfeš i Emanuel Dorčić.
  • Juniori; Valentina Pereglin, Maja Bosanac i Adriano Pavletić.
  • Dame; Branka Pereglin, Nikolina Krivanek, Sanja komar (ekipa) i Tihana Odlešić.
  • Muški; Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin i Zoran Špoler. - Match samostrel: Dragan Turk
Naslovnica
Rezultati * field
Rezultati * match
Galerija slika
Picture gallery - Russia
Hrvatska reprezentacija
Osvojene medalje
Smještaj & natjecanja
Portal domaćina - field
Portal domaćina - match
Hrvatske kvalifikacije
Press informacije
Hrvatska reprezentacija - SP  2008.
Austrija Belgija Hrvatska Estonija
Finska Velika Britanija Njemačka Japan
Češka Izrael Nizozemska Italija
Francuska Poljska Slovenija Švicarska
Švedska Mongolija Tajvan  

07.07.2008. Prvi dan svjetskog prvenstva protekao je u neslužbenom treningu, tehničkoj kontroli oružja i opreme te na kraju svečanom otvorenju 14. svjetskog prvenstva koje je po švicarskom običaju počelo točno na vrijeme i po preciznom planu. I trening koji je bio zakazan u 14 sati za field počeo je po planu, kao i trening u disciplini match tako da nije bilo prigovora. Za utorak, 08.07.2008. određana su mjesta na kojima će strijelci nastupati na "Kupu Švicarske", natjecanju koje je uvertira za svjetsko prvenstvo. Na natjecanje je prijavljen 81 strijelac u field disciplini, a među kojima će nastupiti svi hrvatski strijelci osim Sanje Komar. Istovremeno će u Sulgenu nastupiti strijelci prvog dana SP-a u disciplini *match* na 10 metara gdje Hrvatska ima jednog predstavnika, Dragana Turka.

08.07.2008. Već rano ujutro bilo je vidljivo da od kvalitetnih rezultata neće biti ništa jer je vjetar dao naslutiti kako će to izgledati na liniji gađanja. Natjecanje Kupa Švicarske proteklo je uglavnom u nadmudrivanju sa vjetrom i iznenađujućim rezultatima. Nakon 65 metara od hrvatskih strijelaca rezultati nisu bili sjajni iako su hrvatski strijelci imali visoke plasmane; Tihana Odlešić i Valentina Pereglin pogodile su po 260 krugova, Branka Pereglin, Maja Bosanac i Nikolina Krivanek su ih slijedile sa po 259, Zoran Špoler je pogodio 258, Andrej Krstinić 255, Marijan Kajfeš i Domagoj Pereglin pogodili su 248, Ivana Fićković 243, Adriano Pavletić 234 i Emanuel Dorčić 233. Niti strijelci drugih zemalja nisu gađali ništa bolje.
Nakon pauze uslijedilo je gađanje na 50 metara, a vjetar je i dalje činio svoje. Neki su pogodili kvalitetnije, a neki slabije rezultate od očekivanih u odnosu na 65 metara. Od Hrvata iskazala se Nikolina sa 282 kruga, a u ovoj distanci su rezultati bili na razini očekivanja kvalitete strijelaca. Zoran Špoler pogodio je 276, Domagoj Pereglin 274, Branka i Tihana po 271, Andrej 270, Valentina je pogodila 259, Adriano 258, Maja 255, Emanuel 252, Marijan 251 i Ivana 250.
Na 35 metara vjetar je na mahove pojačavao da je čak rušio i durbine i suncobrane. U tim uvjetima najgore je prošao Domagoj kojeg je u momentu opaljenja vjetar odgurnuo te je strelica završila lijevo u promašaju! Na kraju je u distanci koju po vjetru najmanje voli, Branka Pereglin imala najbolji rezultat od naših sa 283 kruga, Zoran je pogodio 282, Andrej 280. Solidne rezultate su pogodili; Valentina 274, Tihana 273, Nikolina 271 te Domagoj sa promašajem 268 krugova. Ostali nisu mogli slijediti ritam vjetra, tako da su im i rezultati pali u odnosu na druge distance.
Medalje su osvojili; Zoran Špoler kod muških - 2. mjesto sa 816 krugova, Branka Pereglin kod žena osvojila je 1. mjesto sa 813, a Nikolina Krivanek 2. mjesto sa 812 krugova dok kod juniora nismo osvojili medalju, a najbolja je bila Valentina Pereglin sa 793 kruga na 6. mjestu.
Sutra je na rasporedu službeni trening za svjetsko prvenstvo koje počinje u četvrtak.

U match samostrelu na svjetskom prvenstvu discipline 10 metara nastupio je Dragan Turk, jedini predstavnik Hrvatske na SP-u u toj disciplini i pogodio 571 krug što je bilo dovoljno za 21. mjesto.
Za rezultate *Swiss kup-a* kliknite ovdje.

08.07.2008. Trening uoči SP-a počeo je točno prema rasporedu, a u pauzi treninga priređeno je proglašenje rezultata sa KUP-a Švicarske gdje su naši strijelci osvojili tri medalje. Trening je trajao do 16 sati, a u istom vremenu je bio predviđen i početak izvanredne Skupštine IAU-a na kojoj će se izabrati i predsjednik IAU-a te donijeti novi statut. Na Skupštini će biti i prezentacija sljedećeg EP-a u dvorani, a koju će predstaviti domaćin 3. EP-a, a to je Malinska (Hrvatska). Početak prvog dana SP-a zakazan je po satnici u četvrtak u 9 i 30 sati, a taj dan je predviđen za ekipna natjecanja. Rezultati pojedinaca prenjeti će se i na drugi dan, a nakon čega će po prvih osam ući u finalna natjecanja zakazana za subotu.
Seniorke su svjetske prvakinje!09.07.2008. Seniorke vratile svjetsku titulu, muški, juniori i kadeti drugi!!!
Počelo je bez vjetra i sa dosta velikim zaostatkom ženske ekipe za svjetskim prvakinjama Njemicama, čak 16 krugova nakon distance od 65 metara. Sjajna je bila aktualna svjetska prvakinja Ina Schmidt koja je povela sa čak 287 krugova čime je preotela jedan od 6 svjetskih rekorda Branke Pereglin (stari 286). Branka Pereglin je krenula sa 277 što je bio drugi ženski rezultat, Nikolina Krivanek je pronašla 273 kruga dok je Sanja Komar pogodila razočaravajućih 263.
I muški su mučili muku pa je tako samo Domagoj Pereglin, još junior, pogodio visokih 280, Andrej Krstinić je imao 275, a Zoran Špoler 270. Poveli su Francuzi, naši su za tri kruga bili drugi ispred Njemaca.
I juniori su krenuli odlično. Valentina Pereglin zaustavila se na 269, Maja Bosanac je pogodila 266, a Adriano Pavletić 265 krugova. No i ovdje su Francuzi dali naslutiti da će teško Hrvati zadržati titulu od prije dvije godine osvojene u Austriji. Rusi su malo zaostali, ali su još uvijek bili u borbi za srebro.
A onda je počelo ! Vjetar je pokrenuo zastavice i gurao strijelce. Distanca na 50 metara mijenjala je poredak svaki čas. Domagoj je kod muških držao ekipu u životu u prvom dijelu meča, a Andrej Krstinić u drugom. Zoran Špoler je radio dosta loše. Nijemci su podigli ritam, a Francuzi pokazali da se ne šale i da će vratiti titulu koju su izgubili prije dvije godine. Nakon 50 metara naši su pali na 3. mjesto, a srećom Rusi nisu gađali dobro pa smo imali solidnu prednost prije 35 metara.
Žene su krenule odlično, Sanja Komar je promijenila luk i na 50 metara izvukla najbolji ukupni ženski rezultat (290), Branka Pereglin je krenula odlično, ali je vjetar pojačavao te se na kraju zaustavila na 287 krugova, a i Nikolina je odradila lavovski dio posla, pa je tako nakon 50 metara Hrvatska ženska ekipa preuzela vodstvo za 3 kruga ispred Njemica jer je Elke Poth gađala zaista slabo, a za što krivnju snosi i jedna bizarna situacija. Na parkiralištu koje je udaljeno oko 500 metara došlo je do refleksije sunca od vjetrobranskih stakala koja je pogodila u tom periodu streljačka mjesta oko broja 30 do 40, a što je opet smanjivalo mogućnost pogotka strijelcima na tim mjestima.
Juniori su rezultatski pali na 50 metara, jedino je Valentina Pereglin nastavila visoki ritam i pogodila 285 krugova, a Adriano Pavletić i Maja Bosanac nisu to slijedili. Maja je imala nesreću da se našla na onom dijelu strelišta gdje je bilo blještanje sunca od vjetrobranskih stakala. Francuzi su povečali prednost, a Rusi su ozbiljno priprijetili i stigli na 8 krugova zaostatka.
Posljednja distanca u ekipnom dijelu bila je 35 metara, a vjetar je postajao neugodniji. Strah ženske ekipe da će loše gađati na toj distanci (ni)je bio opravdan. Sanja se pobrinula da djevojke održi u prednosti jer je pogodila čak 294 kruga, najviše od svih. Nikolina i Branka, koje su inače bile na najnezastičenijem dijelu strelišta, borile su se maksimalno i držale rezultatsku neizvjesnost sa Njemicama koje su gađale odlično, no na kraju je Sanja Komar presudila svojim rezultatom na 35 metara i zlato ponovno ide u Hrvatsku! Šest krugova je razlika manja nego prije dvije godine kada su Njemice pobijedile naše cure sa 10 krugova, ali je pobjeda slatka i zaslužena. Na kraju su Ruskinje došle do trećeg mjesta i brončane medalje.
Muški su nastavili borbu za srebro i podigli ritam na 35 metara. Domagoj Pereglin ponovno je gađao odlično i na njemu je ležao veliki teret odgovornosti jer ima samo 17 i pol godina, ali je opet imao najbolji naš rezultat (288). Odlično su odradili i Andrej Krstinć i Zoran Špoler, a nakon sumiranja rezultata dobili smo Njemce za samo 5 krugova. Francuzi su bili prejaki i uvjerljivo su osvojili prvo mjesto, dok do medalje nisu stigli jaki Rusi i Mađari.
I juniori se nisu dali te je Valentina Pereglin imala i na ovoj distanci naš najbolji rezultat (286), ali su dobro odradili i Adriano i Maja. Rusi su zaostali, a Francuzi i u ovoj kategoriji pokazali svoju kvalitetu te su osvojili dva naslova svjetskih prvaka.
Nastupili su i kadeti kojih je uvođenje počelo prije dvije godine. Hrvatski su bili kompletni; Marijan Kajfeš, koji je bio odličan, zatim Ivana Fićković koja je potvrdila da može dobro gađati, a Emanuel Dorčić je na početku meča uspio pomaknuti libelu, što naravno nije vidio, pa je krenuo sa čak 4 promašaja. To je naše kadete koštalo ravnopravne bore sa ruskom reprezentacijom, pa su na kraju osvojili 2. mjesto što je svakako dobar poticaj za ove mlade strijelce, ali medalju neće dobiti zbog premalog broja ekipa u toj konkurenciji.
Pojedinačno je kod žena nastupila Tihana Odlešić koja je gađala kvalitetno, osim na 50 metara, pa će tako sutra u nastavku pojedinačnih borbi pokušati izboriti finale žena, a što po sadašnjem stanju svakako trebaju izboriti ostale naše tri djevojke, pa bi Hrvatice trebale zauzeti pola finalnih mjesta.
Svečano proglašenje bilo je u 18 i 30 minuta, a svirane su himne Francuske i Hrvatske.
Ekipni rezultati SP-a - sve kategorije.

10.07.2008. Završne borbe za pojedinačne medalje po distancama na SP-u bile su na rasporedu pretposljednjeg dana. Rezultati će se računati i kao plasman u finale po kategorijama. Mirno i lagano oblačno vrijeme ujutro naslučivalo je da bi moglo biti odličnih rezultata dalo je svoju potvrdu na početku meča kada je Njemica Ina Schmidt pogodila izuzetno visokih 297 krugova, a slijedile su je Sanja Komar i Branka Pereglin sa po 294 kruga pa je takav plasman i podjela medalja na 35 metara i najpravedniji jer su ostale djevojke ipak zaostale u rezultatima. Seniori su startali promjenjivo, ali su ostali na visokim rezultatima pa su medalje podijelili Steffen Hillenbrandt iz Njemačke sa 293 kruga, zatim Domagoj Pereglin sa 292 kruga i Peter Wolfensinger iz Švicarske sa 291 krugom. Do medalje su bila i naša druga dva seniora, Andrej Krstinić i Zoran Špoler sa po 290 krugova. Kod juniora u borbi za medalju bila je samo Valentina Pereglin koja je sa 290 krugova osvojila 3. mjesto. Kod kadeta Emanel Dorčić je iznenađujuće pogodio 280 krugova i osvojio 2. mjesto.
Na 50 metara još uvijek nije bilo značajnog vjetra te se krenulo oštro pa je na kraju prvo mjesto pripalo Branki Pereglin, drugo Ini Schmidt, a treće Nikolini Krivanek. Kod muških najbliži medalji na 50 metara bio je Domagoj Pereglin (4.), a i ostali muški su solidno odradili tu distancu. Kod juniora je Valentina Pereglin osvojila 2. mjesto, a ostali naši su gađali solidno.
Marijan Kajfeš je u kadetskoj konkurenciji osvojio prvo mjesto na 50 metara što mu je prvi veći uspjeh, a Emanuel Dorčić je došao do 3. mjesta. Ali... već na kraju 50 metara je krenuo vjetar tako da je posljednja distanca na 65 metara bila pravi rulet. Najviše je vjetar naštetio Branki Pereglin koja je prvi dio gađala jako loše, a još lošije je išlo bivšoj svjetskoj prvakinji Elke Poth iz Njemačke. Najbolje se snašla naša Sanja Komar koja je uspjela postići izvrsnih 272 kruga i osvojiti 1. mjesto. U finale žena će sve četiri Hrvatice i to po rezultatu; Sanja Komar - 2. mjesto, Branka Pereglin 3. mjesto, Nikolina Krivanek 4. mjesto i Tihana Odlešić - 5. mjesto. 1. mjesto je rezervirano za Inu Schmidt.
Kod muških do pred kraj se odlično držao Domagoj Pereglin, ali je onda pokvario svoj rezultat, ali srećom ne i plasman pa će u sutrašnje finale ući kao trećeplasirani sa 3 kruga prednosti pred četvrtim Njemcem Steffanom Hillenbrandom.
Kod juniora na 65 metara bilo je burno do kraja, a najmlađa juniorka prvenstva, 14 i pol godišnja Valentina Pereglin najbolja je bila od naših i na 65 metara, ali je ukupno imala 5. rezultat pa će sutra u finale krenuti sa druge pozicije uz šansu da osvoji jednu od medalja. Ona će biti i jedina predstavnica hrvatskih juniora u finalu.
Kod kadeta na 65 metara Emanuel Dorčić je osvojio 2. mjesto, a Ivana Fićković se dokopala svoje jedine i prve medalje. Sada se tek vidi kolika je bila greška Emanuela prvi dan kada je imao 4 promašaja zbog greške na nišanu koju je sam uzrokovao. U finale kadeta će sa 2. pozicije Marijan Kajfeš, Ivana Fićković će startati kao peta, a Emanuel Dorčić kao šesti.
Proglašenje rezultata po distancama je u 20 sati u Sulgenu, gradiću gdje su održana natjecanja match samostrelom.
Rezultati drugog dana po distancama i ukupno prije finala.

11.07.2008. - FINALA * - Uz tri ekipne, još pet pojedinačnih medalja za Hrvatsku.
Finalne borbe za pojedinačne medalje krenule su u konkurenciji kadeta sa startom u 10 sati. Vrijeme, koje se pokvarilo jučer, nastavilo je svoju priču i na finalu. Kiša, koja je poslije vjetra došla jučer poslije podne, nastavila je i danas. Hrvatska je imala sva tri predstavnika u finalu, ali je jedino Marijan Kajfeš krenuo u borbu za medalju. U vodstvu je bio Viktor Polko iz Rusije. Nakon 10 hitaca finala naš Marijan Kajfeš uspio je sačuvati prednost iz kvalifikacija, ali je imao i veliku sreću pošto je Rus Tuzlukov posljednji hitac pogodio u devetku i tako zaostao za Marijanom jedan krug čime su medalje podijeljene kako je bilo i prije finala. Ivana Fićković zadržala je peto mjesto uz najbolje kadetsko finale (95) dok je Emanuel Dorčić ostao šesti uz solidno finalno gađanje.
Tremu uoči nastupa u finalu imala je 14 i pol godina stara Valentina Pereglin kod juniora. Prvak je već i prije finala bio Francuz Florant Guillaume (10 krugova), ali je zato Valentina imala iza sebe drugog Francuza, vrlo jakog Maxime Rousseau-a sa samo dva kruga zaostatka. Kada je krenulo finale, Valentina je velikom koncentracijom pogodila 98 krugova i još povećala vodstvo te stigla i na samo četiri kruga od vodećeg. Tako je Hrvatska uzela i drugu (srebrnu) medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Nakon finala svi naši su utrčali na liniju čestitajući najmlađoj i vrlo hrabroj juniorki Valentini pa je bilo i suza radosnica (naravno od ženskog dijela reprezentacije).
U 13 sati su na finalnu liniju stale dame. Četiri Hrvatice poredane od drugog do petog mjesta, tri Njemice te Ruskinja na sedmom mjestu. Već uoči starta znalo se da će srebrna i brončana medalja u Hrvatsku, a zlatna u Njemačku. Prva pozicija bila je za Njemicu Inu Schmidt dok su se iza nje poredale sve četiri Hrvatice. Finale je trebalo biti bez iznenađenja, ali se Njemica na osmom mjestu pobrinula da po prvi puta netko u finalu velikuh natjecanja pogodi maksimalnih sto krugova, a čime je dostigla na petom mjestu našu Tihanu Odlešić i u dodatnom raspucavanju Tihana nije mogla učiniti ništa jer je Njemica pogodila još jedan centar i tako zauzela 5. mjesto dok je Tihanu potisnula na šesto. Medalje su podijeljene tako da je nova (stara) prvakinja svijeta postala Ina Schmidt iz Njemačke, Sanja Komar je uspjela zadržati drugo mjesto, a Branka Pereglin treće dok je Nikolina Krivanek ostala četvrta.
I na kraju finale muških. Razlike u normalnim uvjetima bile bi manje, ali sada su bile značajno veće. Jedina neizvjesnost bila je da li će neiskusni 17 i pol godina stari Domagoj Pereglin zadržati tri kruga prednosti pred iskusnim Njemcem Steffenom Hillenbrandom. Od ostalih zemalja svoje predstavnike imali su još Mađari, Francuzi, Rusi i domaćini Švicarci koji su odlično odradili 65 metara i iz finala istisnuli oba naša seniora. U međuvremenu je kiša pojačala (srećom nije bilo vjetra) pa su seniori sa pitanjem što mogu učiniti došli na finalnu liniju. Prva dvojica su imala solidnu razliku pa je bilo malo vjerovatno da će tamo doći do promjene, ali je zato naš Domagoj Pereglin imao samo tri kruga prednosti pred Steffenom Hillenbrandtom. Kada je krenulo finale vidjela se odlučnost da zadrži tu poziciju i da Hrvatskoj donese i petu pojedinačnu medalju. Svi su krenuli oštro i nitko nije griješio unatoč kiši, ali nakon nekoliko hitaca Steffen je pogriješio i pogodio devetku, ali mu je odmah u sljedećem to vratio Domagoj tako da je razlika opet bila tri kruga. No Steffen je još jednom pogriješio i pogodio osam, a Domagoj je sigurno odradio do kraja, pogodivši sve centre, i tako uz najbolje muško finale (99) uzeo seniorsku brončanu medalju. Svjetski prvak postao je Joszef Baranyi iz Mađarske, a drugo mjesto pripalo je Francuzu Pascalu Christoffelu.
Tako je hrvatska reprezentacija uzela čak 5 pojedinačnih medalja, ali na žalost niti jednu zlatnu dok su srebrne osvojili;
- Sanja Komar, seniorke
- Valentina Pereglin, juniorke i
- Marijan Kajfeš - kadeti. Brončane medalje osvojili su;
- Branka Pereglin - seniorke i
- Domagoj Pereglin, seniori
Nakon finala naši strijelci su otišli na ručak kod Hrvata koji žive u okolici Weinfeldena kao njihovi gosti, a svečano proglašenje zakazano je za 20 sati...

Konačni rezultati pojedinaca na 14 SP-u