Streljačko društvo "Dubrava 1094"
Braće Radić 2
10342 Dubrava
OIB: 75436779352
TRENERI DRUŠTVA:
BRANKO PEREGLIN
, RADNIČKA 132, 10 342 DUBRAVA - VIŠI SPORTSKI TRENER STRELJAŠTVA (KIF)

TIHANA ODLEŠIĆ, ZGALIŠĆE 11 - STRUČNA PRVOSTUPNICA (BACCALAUREA) TRENERSKE STRUKE (KIF)
DEJAN DLESK, ANTE STARČEVIĆA 16, 10 342 DUBRAVA - TRENER STRELJAŠTVA (OA)


SUCI SA SUDAČKOM LICENCOM U DRUŠTVU:
ŽELJKO TIJAN, – MEÐUNARODNI SUDAC SA “B” LISTE (LICENCE) ZA PUŠKU I PIŠTOLJ
BRANKO PEREGLIN, – REPUBLIČKI SUDAC SA “C” LISTE (LICENCE) ZA PUŠKU I PIŠTOLJ

DEJAN DLESK,– REPUBLIČKI SUDAC SA “E” LISTE (LICENCE) ZA PUŠKU I PIŠTOLJ

Naslovnica
Članovi društva
Kupovi Dubrave
Kalendar natjecanja
Novosti i natjecanja
Statut SD Dubrava 1094
Dubravski sport - link
25-ta godišnjica SD-a
O MJESTU DUBRAVA I SD-u "DUBRAVA 1094"
Mjesto DUBRAVA spominje se prvi puta 1094 godine kada je ugarski kralj Ladislav osnovao biskupiju zagrebačku te joj među ostalim dobrima poklonio i Dubravu. Bio je to od tada biskupski grad koji su opasali zidinama te podigli u njemu kaštel gdje su često nalazili sigurno utočište od Turaka. Tu je izabran (06.01.1527.) Ivan Zapolja za hrvatskoga kralja. Tu je povremeno stolovao i hrvatski Sabor. Danas je to općinsko središte, kao što je to i bilo do 1963. godine sa nešto više od 5 000 stanovnika. Dubrava se nalazi u Zagrebačkoj županiji na granici Moslavine i Prigorja, a susjedna su mu mjesta; zapadno - Vrbovec - 12 km., jugoistočno - Čazma - 13 km, jugozapadno - Ivanić Grad - 22 km i sjeveroistočno - Bjelovar - 28 km.
Streljačko društvo “Dubrava 1094” osnovano je 21.05.1980. godine pod imenom “Gramip”. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je tada gospodin Ivica Mateuš iz Dubrave, u to vrijeme vrlo aktivan u društvenom životu Dubrave, a posebno u vatrogastvu koje je tada imalo najveću razinu aktivnosti. Društvo je djelovalo u okviru sportskog društva “Gramip”, a i sjedište mu je bilo u krugu istoimenog poduzeća koje ga je pomagalo financijski. Ime je društvo promjenilo 20.05.1994. godine u sadašnji naziv. Broj iza imena Dubrava (1094) je godina prvog spominjanja Dubrave u pisanim dokumentima.
Društvo su vodili, uz već spomenutog prvog predsjednika Ivice Mateuša, i sljedeći predsjednici: Branko Sever (sada pokojni), Branko Pereglin, Darko Hrastovec (također pokojni) koji je na čelnoj funkciji bio dva mandata te Branimir Katalenac. Kroz društvo je prošlo do kraja 2012. godine preko 290 članova od čega više od 4/5 aktivnih strijelaca. Prvu medalju za Društvo osvojila je muška ekipa 26.07.1980. u gađanju malokalibarskom puškom, 20 ležeći, na prvenstvu općine te Branko Pereglin pojedinačno na istom natjecanju.
Prvu medalju na prvenstvu bivše države zračnom puškom, i to srebrnu, osvojila je Branka Pereglin u juniorskoj konkurenciji 1984. godine u Zenici (BiH), a Branka je osvojila i prvu medalju na prvenstvu svijeta (srebrnu ekipnu) 1994. godine u njemačkom Wiesbadenu. Do danas, (kraj 2012. godine), strijelci “Dubrave 1094” su osvojili ukupno više od 1650 medalja na svim razinama natjecanja i svim vrstama oružja kojima nastupaju (zračna, vojnička i malokalibarska puška te samostrel field). Isto tako Društvo je dalo ukupno 13 državnih reprezentativaca u disciplini samostrel field koji su na svjetskim i europskim prvenstvima osvojili ukupno 111 medalja, pojedinačno i kao članovi reprezentativne ekipe !
IIsto tako osvojene su
2 medalje zračnim pištoljem (obje Valentine Pereglin) na europskim prvenstvima, a iz društva je u ovoj disciplini troje strijelaca nastupalo za državnu reprezentaciju. U društvu je trenutno 7 strijelaca osvojilo najvišu streljačku titulu - "MEĐUNARODNI MAJSTOR STRIJELAC".

Početak streljaštva u Dubravi datira još iz 60-tih godina 20- tog stoljeća kada je Dubrava imala strijelce vojničkom i malokalibarskom puškom. Kasnije se streljački rad ugasio do 1980. godine.


Prvi slikom zablježeni trag ustupio je za objavu gospodin Stjepan Petrovčić (drugi s lijeva), a fotografije je snimio "FOTO MIJACEK" iz Dubrave.

Prva vježbanja održana su u Konaku pod nadzorom dugogodišnjeg strijelca Bože Požarića, a kasnije na "Bajeru" kod poduzeća "Gramip" u Dubravi.


Strijelci Dubrave u gađanju malokalibarskom puškom (BRNO 2 i Crvena Zastava M56) koja je tih godina uvedena kao nova disciplina.