Naslovnica
Poziv za natjecanje
Kvalifikacije za SP (NE)
Croatia kup - bilten
Foto album
...
Veliko Trgovišće, Croatia
Mjesto Veliko Trgovišće ima dugu i značajnu povijest te se spominje prvi put u pisanim dokumentima još 1501. godine, a značajnije se počelo naseljavati početkom 19. stoljeća. Prije toga su tu bili posjedi grofova Erdödy iz Novih Dvora Klanječkih, od Domahova, preko Družilovca do Erpenje, gdje je i obitavalo najviše žitelja. Stoga i ne čudi da je večinu crkvi na tom Području izgradila ta grofovska obitelj, a što je osobito značajno kod crkve Sv. Tri Kralja u Erpenji, osnovana je i najstarija škola na ondašnjem Balkanu. Postanak mjesta Veliko Trgovišće veže se uz izgradnju ceste, kasnije i željezničke pruge, a prije toga kao središte spominje se mjesto Jezero, gdje je na dominantnom položaju sagrađena crkva Sv. Jurja na kojoj nalazimo iznad portala uklesanu godinu 1622. Tu su se također već 1700. godine školovala djeca, a prvi školnik spominje se 1737. godine. U 17. i 18. stoljeću bilo je tu središte crkvenog i društvenog života.
26. Croatia cup, samostrel field - Veliko Trgovišće 2021.

Natjecanje 26. Croatia kupa održano je na sportsko rekreacijskom centru u Velikom Trgovišću 26. i 27.06.2021. Natjecanje je održano u dvije discipline, "Classic" i "Match play". Nastupili su svi reprezentativci i kandidati za reprezentaciju Hrvatske koja će za tri tjedna nastupiti u Češkoj na 23. Bohemia kupu. Na ovom Croatia kupu nastupile su četiri zemlje (Rusija sa 16 strijelaca, Češka da 5 strijelaca, Mađarska sa jednim strijelcem i Hrvatska sa 19 strijelaca). I ove godine nešto je otežano putovanje zbog poznatih epidemioloških problema COVID-19 ali ipak sa solidnim brojem strijelaca. Veliki prijelazni pehar i ove godine osvojio je Martin Oborovečki sa najboljim rezultatom natjecanja u disciplini "Classic".

Video sa Croatia cup-a 2021.

 

26.06.2021.
U 8:30 sati započelo je svečano otvorenje 26. Croatia cupa u Velikom Trgovišću uz nazočnost dostojanstvenika iz sportskog i političkog života te intoniranjem hrvatske himne. Natjecanje je službeno otvorio župan Krapinsko-zagorske županije, g. Željko Kolar. Prvoga dana natjecanja strijelce je dočekalo vruće vrijeme sa promjenjivim, ali slabim, vjetrom kojom su se strijelci dobro nosili. Rezultati su bili odlični, a oni najbolji postigli su izvrsne rezultate. Od ukupnog broja natjecatelja prvi rezultat pogodio je Martin Oborovečki (868 krugova) koji je i osvojio prvo mjesto kod muškihi, drugi je bio Domagoj Pereglin, a treći Iakov Avdeev (Rusija). Kod žena pobjeda je pripala Valentini Pereglin, druga je bila Sanja Komar, a treća Mihaela Oborovečki. Kod juniora pobijedio je Illia Sergeev, druga je bila Karla Bartolović, a trećaIva Popović-Gecan. Kod kadeta pobijedio je Semen Shaburin (RUS) ispred Frana Županića i Petre Petak. Kod veterana prvo mjesto je osvojio Željko Tijan, drugi je bio Josef Nedelnik (CZE), a treći Istvan Matrai (HUN).
Ekipno prvo mjesto osvojili su strijelci reprezentacije Hrvatske 1 (muška reprezentacija) ispred strijelaca Rusije 1) i Hrvatske 2 (ženska reprezentacija).

27.06.2021.
Drugoga dana natjecanja bio je također vrlo vruće vrijeme za gađanje sa nešto malo vjetra. Gađali su se međusobni mečevi prema rezultatima iz prvoga dana. Nakon uzbudljivih mečeva bilo je i velikih iznenađenja, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. U muškoj konkurenciji vodeći iz kvalifikacija, Martin Oborovečki, došao je do zlatne medalje bez većih problema pobijedivši sve protivnike, a pobjedom u finalu sa 6:0 samo je potvrdio pobjedu. Drugoplasirani Domagoj Pereglin najprije je izgubio meč u polufinalu od Rusa Iakova Avdeeva, a onda u borbi za brončanu medalju i drugi Rus, Andrei Tertychnyi, bio je bolji sa rezultatom 6:4. U ženskoj konkurenciji Valentina Pereglin je također sa lakoćom pobijedila sve svoje protivnice (u finalu je pogodila 3x30 krugova). Veliko iznenađenje priredila je mlada Petra Petak koja je do finala dobila sve svoje protivnice, najprije Ruskinju Irinu SAFOSHKINU, zatim Hrvaticu Mihaelu Oborovečki, a u polufinalu i drugu Hrvaticu Sanju Komar. Na kraju je izgubila za zlatnu medalju od Valentine Pereglin sa 6:0. Brončanu medalju je u velikoj borbi osvojila Sanja Komar, koja je gađala protiv Karle Bartolović i to tek nakon raspucavanja (tzv. zlatna strelica), u regularnom dijelu bilo je 5:5. Čestitamo svim strijelcima i organizatoru na još jednom sjajnom natjecanju.< Bilten >

Iz zagorskih medija:

Krapinsko-zagorska županija (službene stranice)
Aktualno.hr
Zagorje international.hr