13. IAU EUROPSKO PRVENSTVO SAMOSTRELOM FIELD, PÄRNU (ESTONIA) - 27.06-03.07.2018.
13th IAU FIELD CROSSBOW EUROPEAN CHAMPIONSHIPS, PÄRNU (ESTONIA) - 27.06-03.07.2018
Strelište za field samostrel
Naslovnica / The IAU
Raspis + program
Rezultati - Falco cup
Rezultati - EP 2018. - 1. dan
Rezultati - EP 2018. - 2. dan
Rezultati - EP 2018. - finalno
Rezultati - EP 2018. - ekipno
Kompletni rezultati
Galerija slika - natjecanja i Falco cup
Galerija slika - otvorenje
Galerija slika - proglašenja
Galerija slika - povratak i doček
Osvojene medalje - field samostrel


13. europsko prvenstvo - Pärnu, Estonja: < : : > : 27.06 - 03.07.2018.
Hrvatska samostrelska reprezentacija:


Austria Croatia Czech Republic
Estonia France
Germany
Hungary
Russia
Switzerland Slovenia Ireland

DOČEK U ZRAČNOJ LUCI, VELIKOM TRGOVIŠĆU I DUBRAVI

03. i 04.07.2018. Hrvatska reprezentacija u gađanju field samostrelom vratila se je kasno navećer u Hrvatsku. U zračnoj luci "Franjo Tuđman" reprezentativce su dočekali roditelji i prijatelji. U zračnu luku stigao je i župan Krapinsko-zagorske županije, gospodin Željko Kolar kao i Načelnik općine Veliko Trgovišće, gospodin Robert Greblički. Nakon odlazaka svojim kućama, veselje je nastavljeno do jutarnjih sati kod Damira Oborovečkog, a drugi dan u 18:00 zakazan je i doček u Dubravi te zajedničko druženje u restoranu "Sablić" uz nazočnost Načelnika (Tomislav Okroša) i donačelnika općine (Ante Grizelj) te predsjednika Športske zajednice općine Dubrava (Darko Rajtar). Nažalost, i nakon ostvarenih 10 medalja na EP-u od strane Hrvatskog streljačkog saveza nije se pojavio nitko, prvi puta u povijesti kada se je reprezentacija vraćala zrakoplovom. (Poveznica na foto album)DOMAGOJU I VALENTINI PEREGLIN TE MARTINU OBOROVEČKOM ZLATO,
MARIJANU KAJFEŠU I MIHAELI OBOROVEČKI SREBRO, A NIKOLINI KRIVANEK BRONCA

02.07.2018. Finalnim nastupima završilo je Europsko prvenstvo u gađanju field samostrelom. Hrvatska je i ovaj puta zabilježila sjajan uspjeh uzevši ukupno pet (5) zlatnih, tri (3) srebrne i dvije (2) brončane medalje. Zlatne medalje osvojili su Domagoj Pereglin, koji je rezultat prije finala prelomio na 65 metara pogodivši svjetski rekord iuz solidnu razliku u rezultatu prije finala tako da je finale bilo rutinsko te je obranjena zlatna medalja osvojena prije dvije godine u Zurichu (SUI), Domagoju je ovo četvrti naslov europskog prvaka u nizu u muškoj konkurenciji. Drugo mjesto i srebrnu medalju (prvu u muškoj konkurenciji) osvojio je Marijan Kajfeš koji svake godine napreduje te je tako došao i do ovog srebra: Andrej Krstinić je na kraju osvojio 7. mjesto, a bolji plasman propustio je na početcima mečave prvoga i drugoga dana.
U ženskoj konkurenciji do svoje prve zlatne europske medalje u ženskoj konkurenciji stigla je Valentina Pereglin te je tako svjetskoj dodala i europsku zlatnu medalju. Valentina je također sjajnim gađanjem na 50 metara (295) i na 65 metara (275) prestigla svoju najveću konkurenticu, Njemicu Inu Schmidt koje je cijelo desetljeće na najvećim natjecanjima bila skoro nepobjediva. U finalu se razlika od sedam krugova ne ispušta iz ruku kada su u pitanju strijelci ove razine kvalitete. Nikolina Krivanek je osvojila još jednu medalju, onu brončanog sjaja u svojem posljednjem natjecanju za hrvatsku reprezentaciju. Ova sjajna sportašica osvojila je u svojoj karijeri, koja je u reprezentaciji trajala pune 22 godine, ukupno (pojedinačno i ekipno) čak 28 medalja! Čestitamo. Naša treća predstavnica, Sanja Komar, osvojila je 8.mjesto.
Martin Oborovečki stigao je do svoje prve zlatne medalje u juniorskoj konkurenciji nakon nekoliko srebrnih i brončanih medalja u pojedinačnoj konkurenciji. U dramatičnom finalu uspio je obraniti vodstvo od jednoga kruga i to protiv svoje sestre Mihaele koja ga je u posljednjem hicu finala sustigla ali je nakon drugod dopunskog hica morala priznati bratu pobjedu. Cijelo vrijeme finala u stopu ih je pratio Francuz Gaetan Bagnard koji je na kraju ipak osvojio broncu. Naš treći predstavnik, Ivan Borak, osvojo je 9. mjesto na korak do finala.
Kadeti su u pojedinačnoj konkurenciji imali u finalu Olivera Mofardina na 5. mjestu. Poslije finalnog nastupa ostao je na istoj poziciji. Karla Bartolović osvojila je 9. mjesto, a Iva Popović Gecan 10. mjesto.
U konkurenciji seniora peto mjesto osvojio je Željko Tijan kojefa je prestigao višestruki osvajač medalja sa SP-a i EP-a, Nijemac Walter Hillenbrand.
Na svećanosti proglašenja najboljih hrvatska himna svirana je čak 5 puta, najviše od svih reprezentacija (Francuzi su imali tri zlatne medalje, Rusi dvije, a Čehi i Mađari po jednu.


DOMAGOJ PEREGLIN NA 65 METARA POGODIO SVJETSKI REKORD, HRVATSKOJ 10 FINALA!

01.07.2018. Zbog nogometne utakmice natjecanje na Europskom prvenstvu je započelo kasno poslije podne te je završilo pod reflektorima Pärnu Rannastaadiona, prvi puta u povijesti svjetskih i Europskih prvenstava. Cijeli dan je obali Baltičkog mora bilo izuzetno vjetrovito i hladno vrijeme tako da su se strijelci na sve načine pokušali zagrijati. Rezultati su bili, u odnosu na vrijeme, izuzetno kvalitetni, a novi svjetski rekord na najdužoj distanci, onoj na 65 metara pogodio je Domagoj Pereglin u muškoj konkurenciji. Svjetski rekord, inače i do sada u vlasništvu Domagoja Pereglina, podignut je za punih 5 krugova i sada iznosi nevjerovatnih 293 kruga! Na taj način Domagoj je zasjeo na prvo mjesto prije sutrašnjih finala u kojem ima 10 krugova prednosti (ukupno 1.725 krugova) pred Marijanom Kajfešom (1.715 krugova) koji je oba dana kvalifikacija gađao ujednačeno i sa izvrsnim rezultatom. Treće mjesto drži Ralf Hillenbrand iz Njemačke sa 1.698 krugova koliko je pogodio i Jacques Mangematin iz Francuske. Andrej Krstinić, naš treći strijelac, pogodio je 1.685 krugova i u finale ulazi kao sedmoplasirani.
U ženskoj konkurenciji za prvu poziciju vodio se je neizvjestan dvoboj između aktualne svjetske prvakinje Valentine Pereglin (Hrvatska) i aktualne europske prvakinje Ine Schmidt (Nemačka). Nakon stalnih izmjena vodstva, pred kraj meča bolje se je snašla Valentina Pereglin i u finale ulazi sa čak 7 krugova prednosti. Za brončanu medalju najizglednije konkurira još jedna Hrvatica, Nikolina Krivanek koja je najavila oproštaj od reprezentacije poslije 22 godine reprezentativnog staža, naime debitirala je kao 16 godišnjakinja na SP-u na Tajvanu daleke 1996. godine. Na osmoj poziciji u finale ulazi i Sanja Komar, naša treća predstavnica.
U konkurenciji juniora/juniorki na prve dvije pozicije zsjeli su sestra i brat, Mihaela Oborovečki (1.671 krug) i Martin Oborovečki (1.670 krugova), a vrlo blizu se nalazi i Francuz Gaetan Bagnard. Naš treći predstavnik u juniorskoj konkurenciji, Ivan Borak zauzeo je 9. mjesto.
U kadetskoj konkurenciji u finalu će biti Oliver Mofardin koji je zauzeo 5. mjesto u kvalifikacijama (1.626 krugova) dok su na 9. i 10. mjesto plasirane Karla Bartolović i Iva Popović Gecan, obje debitantice u reprezentaciji.
U konkurenciji seniora u finale će kao četvrtoplasirani Željko Tijan. On je i na prošlom europskom prvenstvu (kao i na prošlom svjetskom) zauzeo nezahvalno 4. mjesto. Izgledno je osvajanje 6 pojedinačnih medalja na ovom EP-u. Sutra već od 9 sati počinju finalna natjecanja u svim kategorijama.


ZLATNE EKIPNE MEDALJE MUŠKOJ I ŽENSKOJ REPREZENTACIJI, JUNIORI SREBRNI, A KADETI BRONČANI

30.06.2018. Natjecanje je započelo nešto kasnije nego je uobičajno tako da su se strijelci mogli nešto kasnije ustati i odmoreniji započeti ekipna natjecanja. Zbog gađanja u dvije grupe, natjecanje se je značajnije produžilo i završilo je tek iza 18:30 sati. Nakon dugog i iscrpljujućeg meča, a tijekom kojega je vjetar povremeno bio neugodan sa mijenjenjem smjera, hrvatski strijelci zabilježili su osvajanje četiri medalje od kojih su seniori (Marijan Kajfeš, Domagoj Pereglin i Andrej Krstinić) i seniorke (Valentina Pereglin, Sanja Komar i Nikolina Krivanek) osvojili zlatne medalje, juniorima (Martin i Mihaela Oborovečki i Ivan Borak) je zamalo izmakla zlatna medalja pa su se morali zadovoljiti srebrom dok su kadeti (Oliver Mofardin, Karla Bartolović i Iva Popović Gecan) osvojili brončanu medalju. Čestitke svima, a natjecanje se nastavlja u nedjelju borbom za pojedinačne medalje. Nakon prvoga dana natjecanja ekipa, rezultat se računa za pojedinačan plasman pa će tako u muškoj konkurenciji Marijan Kajfeš (860) krenuti sa prve pozicije, Domagoj Pereglin (853) sa druge, a Andrej Krstinić (848) sa treće u natjecanja drugoga dana. Kod seniorki Valentina Pereglin (857) zaostaje samo jedan krug za aktualnom europskom prvakinjom Inom Schmidt iz Njemačke , a na trećem i četvrtom mjestu nalaze se Sanja Komar (843) i Nikolina Krivanek (841) dok je u juniorskoj konkurenciji u vodstvu Martin Oborovečki (843), na trećem mjestu je Mihaela Oborovečki (830), a na osmom Ivan Borak (815) krugova. Kod kadeta naš najbolji strijelac Oliver Mofardin (800) nalazi se na šestom mjestu, Karla Bartolović (799) je na osmom mjestu, a Iva Popović Gecan (780) je na desetom mjestu. Izglednu šansu za osvajanje medalje u seniorskoj (veteranskoj) konkurenciji ima Željko Tijan (806) koji se nalazi na trećem mjestu.


29.06.2018. Službeni trening započeo je ujutro na distanci od 35 metara, a nastavio se je na 50 metara. Točno u podne bilo je otvaranje prvenstva u centru grada i na stadionu, a u sklopu svećanosti koja ima naziv Old Hansa day. Vrlo zanimljivo otvaranje započelo je u centru mjesta uz mimohod svih reprezentacija te uz kratak program, a završilo je na gradskom stadionu uz govore predsjednika svjetske samostrelske unije te gradonačelnika Pärnu-a koji je i otvorio natjecanje. Održan je i kratak kulturno umjetnički program uz plesne točke. Službeni trening završio je poslije otvorenja na onoj najdužoj distanci od 65 metara. Sutra kreću natjecanja u ekipnoj konkurenciji uz pojedinačni poredak za drugi dan natjecanja.


28.06.2018. Uvod u europsko prvenstvo je natjecanje koje organizira domaćin kao kup grada. I ovaj puta ovo natjecanje bilo je uvod u EP, a ovaj puta u nešto promjenjenim pravilima i kao dobar uvod i uhodavanje u EP. Hrvatski strijelci sudjelovali su u gotovo punom broju, nije nastupila jedino Sanja Komar, a na kraju meča u pojedinačnoj konkurenciji u direktnim dvobojima do zlatne medalje došao je Domagoj Pereglin koji je u borbi za zlatnu medalju ostvario pobjedu protiv Nijemca Steffena Hillenbranda, a brončanu medalju osvojio je Marijan Kajfeš koji je na raspucavanju dobio Rusa Artema Popova. Rezultati pojedinačnih mečeva.
U ekipnoj konkurenciji pobjeda je pripala prvoj ekipi Rusije (Artem Popov, Iakov Avdeev i Fedor Simashev) koja je u borbi za zlatnu medalju pobijedila ekipu Njemačke (Walter Hillenbrand, Ralf Hillenbrand i Steffen Hillenbrand), a treće mjesto pripalo je muškoj ekipi Hrvatske I (Domagoj Pereglin, Marijan Kajfeš i Andrej Krstinić), koja je za brončanu medalju ostvarila pobjedu protiv ekipe Hrvatske II (Valentina Pereglin, Mihaela Oborovečki i Martin Oborovečki).
Na kraju treba napomenuti da kompletnoj reprezentaciji Francuske nisu stigli samostreli iako je let za Estoniju bio direktno iz Pariza.