12. IAU EUROPSKO PRVENSTVO SAMOSTRELOM FIELD, ZÜRICH (ŠVICARSKA) - 09-15.07.2016.
12th IAU FIELD CROSSBOW EUROPEAN CHAMPIONSHIPS, ZÜRICH (SWITZERLAND) - 09-15.07.2016
Strelište za field samostrel
Naslovnica / The IAU
Raspis + program
Rezultati - City Cup of Zürich (field)
Rezultati - EP 2016. - 1. dan (field)
Rezultati - EP 2016. - 2. dan (field)
Rezultati - EP 2016. - finalno (field)
Rezultati - EP 2016. - ekipno (field)
Kompletni rezultati (field)
Kompletni rezultati (match&field)
Galerija slika - natjecanja i City cup
Galerija slika - proglašenja
Galerija slika 3 Pero Stojnić Gallery
Osvojene medalje - field samostrel


12. europsko prvenstvo - Zürich, Švicarska: < : : > : 09 - 15.07.2016.
Hrvatska samostrelska reprezentacija:


Austria Croatia Czech Republic
Estonia France
Germany
Hungary
Russia
Switzerland Slovenia Ireland

HRVATSKIM STRIJELCIMA 6 POJEDINAČNIH MEDALJA!

14.07.2016. Finalna natjecanja započela su već u 9 sati ujutro nastupom veterana. Željko Tijan krenuo je sa 4. pozicije na kojoj je i ostao jer je razlika za medalju bila prevelika.
U konkurenciji kadeta sa prve pozicije krenuo je Stjepan Borak te je istu zadržao i osvojio kadetski naslov europskog prvaka u svojoj posljednjoj godini nastupa u toj kategoriji. U dva dana meča sjajno se držao Oliver Mofardin ali je popustio u posljednjoj distanci te je u finale ušao sa treće pozicije koju je i zadržao do kraja pa je osvajanjem brončane medalje ostvario svoj najveći uspjeh u sportskoj karijeri. Martina Milčetić osvojila je 5. mjesto.
U juniorskoj konkurenciji za prvo i drugo mjesto nije bilo uzbuđenja, ali je za brončanu medalju trajala bratska borba između Mihaele i Martina Oborovečkog iz koje je kao pobjednik izašla godinu starija Mihaela te je time na dosta veliko iznenađenje osvojila svoju prvu veliku medalju, a i zvanje *Međunarodni majstor strijelac*. Na kraju je Luka Štrbenac suvereno osvojio juniorski naslov europskog prvaka, pridodavši ga svojem svjetskom naslovu, drugi je bio Francuz Geatan, treća je Mihaela, ačetvrti Martin Oborovečki..
Sa velikom neizvješnošću očekivao se dvoboj za zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji gdje je višestruka svjetska i europska prvakinja, Njemica Ina Schmidt, imala samo dva kruga prednosti ispred Hrvatice Valentine Pereglin, dvostruke svjetske seniorske doprvakinje i višestruke europske juniorske prvakinje koja je sjajno gađala oba dana natjecanja i u povijest poslala svjetski rekord na 35 metara postavljen još prije 15 godina od strane njezine majke Branke Pereglin, a kasnije izjednačen od strane Ine Schmidt. Nakon dvije opaljene strelice Valentina je sustigla Inu, ali zatim po vjetru pogađa osmicu pa iza toga devetku te Ina odlazi na 3 kruga razlike koje je i zadržala do kraja finala čime je obranila titulu europske prvakinje dok je Valentina Pereglin osvojila srebro. Sanja Komar je na kraju 5., a Maja Grdiša osvaja 8. mjesto.
U muškoj konkurenciji za prvu poziciju izborio se je Domagoj Pereglin koji je prvoga dana postavio novi svjetski muški rekord, a pridodao mu je i izjednačeni na 35 metara (298 krugova. On je imao i dosta veliku razliku rezultata u odnosu na dvojicu braće, Nijemce Stefena i Ralfa Hillenbranda. Nakon finala i poredak je ostao nepromjenjen jer su svi gađali kvalitetno pa nije došlo do rezultatskog pomaka pa je tako Domagoj Pereglin obranio naslov europskog prvaka iz Innsbrucka prije tri godine. Andrej Krstinić gađao je dobro finale ali više od 5. mjesta nije mogao. Nažalost loše vrijeme u Zürichu, koje je posebno došlo do izražaja drugi dan, nije donijelo još koji svjetski rekord, a za kojeg su prema svojim nastupima najveće šanse imali upravo hrvatski strijelci, Domagoj Pereglin, Luka Štrbenac i Valentina Pereglin, a nije isključeno i pokoji drugi strijelac.
Na kraju treba sumirati da su pogođena ukupno 2 svjetska rekorda te su dva izjednačena, svi od brata i sestre Domagoja i Valentine Pereglin. Isto tako osvojeno je ukupno 10 medalja od kojih 4 ekipne i 6 pojedinačnih što je u razini očekivanih, a ostaje žal za još jednom do dvije medalje za koje su naši strijelci bili spremni ali nažalost nekoliko grešaka istih ali i odlični rezultati drugih strijelaca stavili su točku na navedeni broj medalja.


POJEDINAČNA NATJECANJA - HRVATSKOJ 12 FINALA

13.07.2016. Natjecanja drugoga dana nastavljena su u pojedinačnoj konkurenciji u pet kategorija. Kod kadeta nakon prvoga dana u vdstvu je bio Oliver Mofardin, a odlično gađanje nastavio je i na 35, 50 ali je na 65 metara popustio tako da će u finale ući kao vodeći Stjepan Borak, a Oliver je u finale ušao kao trećeplasirani dok je Martina Milčetić također rezultatski bila bolja nego prethodni dan i u finale ulazi kao petoplairana.
U konkureniji juniora Luka Štrbenac je svakom distancom povećavao vodstvo ispred pratnje dok Martin Oborovečki polako sustizao Francuza Bagnarda, a odmah uz njih držala se je Mihaela Oborovečki sa malim zaostatkom. Međutim vjetar i kiša dali su pogon u leđa Francuzu i Mihaeli Oborovečki te će sutra biti zanimljivo finale juniora.
U konkurenciji senorki Valentina Pereglin nastavila je sjajno gađanje na 35 metara te je rezultatski stala na, sada već bivšem, svjetskom rekordu (298). I na 50 metara dala je sve od sebe te je sa 293 kruga prišla svjetskoj i europskoj prvakinji, Njemici Ini Schmidt,, na samo krug zaostatka. Očekivala se neizvjesna borba i na 65 metara, a nakon kiše i vjetra koji je počeo puhati, ta neizvjesnost bila je još veća. Nakon pola odgađanog meča Valentina je na trenutak prestigla Inu Schmidt, ali je onda predugo zadržala samostrel na ruci i nakon opaljenja po vjetru strelica je završila u petici te je Schmidt preuzela vodstvo koje nije ispustila do kraja distance i na kraju ulazi u sutrašnje finale sa 2 kruga prednosti ispred Valentine. Sanja Komar će u finale kao 5. dok je Maja Grdiša zauzela 8. mjesto i također ulazi u finale.
U muškoj konkurenciji također se odvijala velika borba za plasmane. Domagoj Pereglin ušao je u drugi dan sa 10 krugova prednosti, ali je na 35 metara odgađao samo kvalitetno (292 kruga) da bi na 50 metara bio i nešto slabiji (288 krugova) pa mu je pratnja (braća Hillenbrand iz Njemačke i Pascal iz Francuske) stigla na 5 krugova. Onda je došla posljednja distanca, ona na 65 metara sa kišom i vjetrom pa je Domagoj odgađao najbolje te prednost podignuo na 9 krugova. U finale će i svjetski prvak, naš Andrej Krstinić i to kao petoplasirani dok treći naš predstavnik, Marijan Kajfeš natjecanje završava kao 9. . Kod veterana će sa četvrtim mjestom u finale Željko Tijan sa malim izgledom za osvajanje medalje.

 

EKIPNA NATJECANJA - HRVATSKOJ TRI ZLATA I SREBRO

12.07.2016. Natjecanje prvoga dana odvija se u ekipnoj konkurenciji, a pojedinačni rezultati prenose se u naredni dan. Kišoviti dan i hladno vrijeme (13°C) bili su sušta suprotnost prethodnim danima kada je temperatura dosezala do čak 32°C, ali to nije iznenadilo strijelce na natjecanju, a i rezultati su bili izuzetno kvalitetni jer nije bilo vjetra. Prema očekivanju hrvatska reprezentacija u disciplini field osvojila je najviše zlatnih medalja, tri od četiri u konkurenciji u kojoj se je i natjecala. Samo su seniori morali priznati njemačkoj reprezentaciji da je bolja iako su obje reprezentacije ostvarile rezultate bolje od svjetskog rekorda, ali su Nijemci na kraju novi svjetski rekorderi. Sjajno je gađao Domagoj Pereglin, koji je pogodio novi svjetski rekord (877 krugova - stari 876) te je izjednačio svjetski rekord na 35 metara (298 krugova). Odličan je bio i Andrej Krstinić sa 853 kruga ali je loše započeo meč te nije zabilježio i bolji rezultat. Treći član ekipe, Marijan Kajfeš, krenuo je odlično na 65 metara, ali je onda popustio te je na kraju ostvario kvalitetan rezultat od 848 krugova. Ženska reprezentacija je prema prognozama uspjela zadržati titulu europskih prvakinja još dvije godine iako je na početku to izgledalo puno lošije. Nakon prve distance, one na 65 metara, povele su Ruskinje sa izvrsnim rezultatima članica ekipe, druge su bile Francuskinje, a treće Hrvatice. Nakon 50 metara stvari su se počele vraćati na razinu predviđanja te je hrvatska reprezentacija prešla u lagano vodstvo, a nakon posljednje distance, one na 35 metara, snažno je povukla Valentina Pereglin i sa novim svjetskim rekordom (299 krugova od 300 mogućih) te kvalitetnim rezultatom Sanje Komar i Maje Grdiša, hrvatska ekipa je obranila titulu europskih prvakinja. Juniori su imali super jaku ekipu i bilo je za očekivati osvajanje prvog mjesta jer su ekipu sačinjavali svjetski juniorski prvak, Luka Štrbenac, kadetski doprvak svijeta Martin Oborovečki te debitantica u reprezentaciji, ali u posljednje vrijeme sa sjajnim rezultatima, Mihaela Oborovečki. 2.550 krugova najbolji je ekipni juniorski rezultat još od 2001. godine kada su juniori Njemačke postavili svjetski rekord, a svo troje naših strijelaca gađalo je izvrsno te će u pojedinačne borbe krenuti sa mogućnošću osvajanja dvije, a možda i sve tri pojedinačne medalje. U kadetskoj konkurenciji ekipa Hrvatske osvojila je također prvo mjesto, ali sa nešto nižim rezultatima nego što su to činili ranijih godina. Pojedninačno je poveo Oliver Mofardin sa osobnim rekordom, Stjepan Borak je na trećem mjestu, a Martina Milčetić, debitantica u reprezentaciji na 5. mjestu. Čestitke svim osvajačima ekipnih medalja na ovom EP-u.


CITY CUP OF ZÜRICH - uvodno natjecanje u znaku Hrvatskih strijelaca

10.07.2016. Natjecanje uoči prvenstva Europe uvijek je na rasporedu dva dana ranije. Na ovom natjecanju strijelci i organizatori provjeravaju da li je sve spremno, kako kod strijjelaca, tako i kod organizatora. Natjecanje je proteklo bez zastoja, a po mirnom sunčanom i izuzetno vrućem vremenu pa je bilo i mnogo odličnih rezultata. Svakako na prvom mjestu treba spomenuti seniorku Valentinu Pereglin koja je odgađala fantastičan rezultat od čak 870 krugova (65m - 288, 50m - 290, 35m - 292 kruga). Valentina nije imala slabog dijela meča pa je čak i prvu distancu odgađala fenomenalno iako je sunce tuklo direktno u oči. Maja Grdiša je pogodila 839 krugova (5.) Domagoj Pereglin je u muškoj konkurenciji bio također sjajan te je pogodio 864 kruga. Drugo mjesto pripalo je Andreju Krstiniću sa 860 krugova, a Marijan Kajfeš je sa 852 kruga bio 6. Treba spomenuti i kadeta Luku Štrbenca koji je u kadetskoj konkurenciji pogodio visoka 862 kruga sa kojim je bio uvjerljivo 1., a Stjepan Borak sa 821 krugom zauzeo 4. mjesto, a Oliver Mofardin 5. mjesto kod kadeta. Kod juniora prava mala drama do kraja meča. Čak troje strijelaca imalo je identičan rezultat što je kod samostrela field rijetkost. Drugo mjesto pripalo je Mihaeli Oborovečki sa 848 krugova, koliko su imali i Rus Shimasev te Francuz Geatan. Strogi centri su odlučili poredak. Martin Oborovečki osvojio je 4. mjesto sa samo 2 kruga zaostatka (846 krugova). Željko Tijan nastupio je u konkurenciji veterana gdje je sa 838 krugova osvojio 2. mjesto iza legende field samostrela, Nijemca Waltera Hillenbranda.
Naši strijelci osvojili su 6 medalja pa su očekivanja i na EP-u velika i realna, ali naravno tada će biti na liniji i ostali strijelci koji danas nisu gađali.

09.07.2016. Put Švicarske krenula je hrvatska reprezentacija, a čija imena su objavljena gore u najavi prvenstva, u subotu ujutro. Na dan dolaska strijelci su smješteni u hotel, kako to obično bude u Švicarskoj, relativno slabih uvjeta. U nedjelju se gađa "City Cup of Zürich", a gdje će nastupiti svi naši strijelci osim Sanje Komar te na taj način isprobati strelište i svoje mogućnosti. Inače natjecanja u field i match samostrelu će se održati na gradskom strelištu za ove discipline, a u čijem sklopu je i strelište za pušku na 300 metara.