11. IAU EUROPSKO PRVENSTVO SAMOSTRELOM FIELD, INNSBRUCK (AUSTRIJA) - 02-08.09.2013.
11th IAU FIELD CROSSBOW EUROPEAN CHAMPIONSHIPS, INNSBRUCK (AUSTRIA) - 02-08.09.2013
Stadion *Tivoli*, Innsbruck - mjesto održavanja 11. europskog prvenstva u field samostrelu
Naslovnica / The IAU
Raspis + program
Rezultati - City Cup of Innsbruck (field)
Rezultati - EP 2013. - 1. dan (field)
Rezultati - EP 2013. - 2. dan (field)
Rezultati - EP 2013. - finalno (field)
Rezultati - EP 2013. - ekipno (field)
Kompletni rezultati (field)
Kompletni rezultati (match)
Galerija slika 1
Galerija slika 2
Galerija slika 3 Pero Stojnić Gallery
Osvojene medalje


11. europsko prvenstvo - Innsbruck, Austrija: < : : > : 02 - 08.09.2013.
Hrvatska samostrelska reprezentacija:


Austria Croatia Czech Republic
Estonia France
Germany
Hungary
Russia
Switzerland Sweden  
02.09.2013. Put Innsbrucka krenula je hrvatska reprezentacija, a čija imena su objavljena gore u najavi prvenstva, ujutro. Na dan dolaska strijelci su smješteni u hotel te su obavili akreditaciju i tehničku kontrolu oružja i opreme. U utorak se gađa "City Cup of Innsbruck", a gdje će nastupiti svi naši strijelci osim Sanje Komar i Nikoline Krivanek te na taj način isprobati strelište i svoje mogućnosti. Inače natjecanja u field samostrelu će se održati na novom stadionu *Tivoli* koji je izgrađen za potrebe europskog prvenstva u nogometu 2008. godine.


CITY CUP OF INNSBRUCK - uvodno natjecanje u znaku Hrvatskih strijelaca

03.09.2013. Natjecanje uoči prvenstva Europe uvijek je na rasporedu dva dana ranije. Na ovom natjecanju strijelci i organizatori provjeravaju da li je sve spremno, kako kod strijjelaca, tako i kod organizatora. Natjecanje je proteklo bez zastoja, a po mirnom i sunčanom vremenu pa je bilo mnogo odličnih rezultata. Svakako na prvom mjestu treba spomenuti juniorku Valentinu Pereglin koja je odgađala fantastičan rezultat od čak 877 krugova (65m - 288, 50m - 292, 35m - 297 krugova) što je više i od muškog svjetskog rekorda. Valentina nije imala slaboog dijela meča pa je čak i prvu distancu odgađala fenomenalno iako je sunce tuklo direktno u oči. Drugo mjesto pripalo je Marijanu Kajfešu, a treće Ivanu Kelečiću koji su pogodili po 845 krugova. Domagoj Pereglin je u muškoj konkurenciji bio također sjajan te je, uz Valentinu, jedini preskočio 870 krugova, pogodio je 873 kruga. Treće mjesto pripalo je Andreju Krstiniću sa 851 krugom, a Zoran Špoler je sa 835 krugova bio 9. Treba spomenuti i kadeta Luku Štrbenca koji je pogodio osobni rekord od 851 krug sa kojim je bio 2., a do njega i svjetska kadetska prvakinja Valentina Kozumplik koja je imala krug manje (850) i osvojila je 3. mjesto. Antonijo Cvrtila je sa 814 krugova bio 5., a Stjepan Borak sa 803 kruga je zauzeo 6. mjesto kod kadeta. Kod seniorki prvo mesto pripalo je Tihani Odlešić Kačavenda sa 856 krugova, krug više od Branke Pereglin (855), koja je nažalost na 65 metara pogodila jednu strelicu u tuđu metu zbog slabe uočljivosti brojeva i rečenog sunca u oči pa je trebalo puno koncentracije da se ovo ne dogodi.
Od naših strijelaca osvojeno je čak 10 medalja pa su očekivanja i na EP-u velika i realna, ali naravno tada će biti na liniji i ostali strijelci koji danas nisu gađali.

04.09.2013. Službeni trening bio je na rasporedu u sve tri distance ujutro, a u 18 sati održano je i svečano otvorenje prvenstva na starom trgu ispred kazališta. Uz zvaničnike, uzvanike te sportaše, održan je i program folklornih skupina te starih austrijskih postrojbi. Natjecanja započinju sutradan u disciplini field i match. Već prvoga dana će se u disciplini field znati i ekipni prvaci Europe u svih pet kategorija.


SENIORKE, JUNIORI I KADETI EKIPNI PRVACI EUROPE, SVE TRI EKIPE OBRANILE EUROPSKU TITULU!

05.09.2013. Prvi dan europskog prvenstva protekao je u ekipnim nadmetanjima, a rezultati se priznaju za pojedinačnu konkurenciju. Sunčano i vruće vrijeme za ovo doba godine nije imalo velikih utjecaja na rezultate, a europski prvak Domagoj Pereglin je odgađao meč vrhunski sa 875 krugova te došao na krug od svjetskog rekorda legendarnog Mađara Jozsefa Baranyija. Sjajno je gađao i trio juniora, Valentina Pereglin sa 856 krugova nalazi se samo 2 kruga iza rusa Maksimenka, a Marijan Kajfeš je na krug do Valentine. Ekipno su suvereno došli do zlata i obranili titulu europskih prvaka. Ženska ekipa možda nije bila rezultatski raspoložena kao obično, ali su svejedno suvereno osvojile naslov (7. titula europskih prvakinja u nizu!). Pojedinačno na trećem mjestu je Branka Pereglin, na četvrtom Nikolina Krivanek, a na petom Tihana Odlešić Kačavenda od kojih sve tri imaju šansu za pojedinačne medalje. U vodstvu je njemica Ina Schmidt, svjetska prvakinja u ovoj disciplini. Iako su kod kadeta nastupile samo dvije ekipe, našu ekipu treba pohvaliti jer su suvereno izborili prvo mjesto ispred uvijek neugodnih Rusa. Kod kadeta 2. mjesto pojedinačno drži Valentina Kozumplik, a 3. mjesto Luka Štrbenac, Stjepan Borak je 4., a Antonio Cvrtila 5. Muška ekipa je podbacila te je zauzela tek 4. mjesto tako da prvaci europe i svijeta nisu došli do medalje nakon nekoliko godina iako im je najbolji član gađao na razini svjetskog rekorda. Šteta.
Čestitke svim članovima zlatnih ekipa! Sutra se natjecanje nastavlja u pojedinačnoj konkurenciji, a na vrhu se nalazi nekoliko naših strijelaca:

MUŠKI; 1. Domagoj Pereglin - 875, 9. Andrej Krstinić - 848, 14. Zoran Špoler - 826
ŽENE; 3. Branka Pereglin - 850, 4. Nikolina Krivanek - 845. Tihana Odlešić Kačavenda - 844, 9. Sanja Komar - 837,
JUNIORI; 2. Valentina Pereglin - 856, 3. Marijan Kajfeš - 855, 4. Ivan Kelečić - 844
KADETI;
2. Valentina Kozumplik, 3. Luka Štrbenac - 846, 4. Stjepan Borak - 825, 5. Antonijo Cvrtila - 823,


PRIJE SUTRAŠNJEG FINALA DOMAGOJ PEREGLIN SUVERENO U VODSTVU SA SVJETSKIM REKORDOM, ŠEST HRVATA ZA POJEDINAČNE MEDALJE

06.09.2013. Drugi dan europskog prvenstva započeo je po lijepom ali dosta vrućem vremenu tako da su rezultati bili izuzetno kvalitetni na prvoj distanci uz poneki vrhunski domet. Ina Schmidt kod žena nije povećala razliku u odnosu na Brankom Pereglin, a Andrej Krstinić je postavio novi svjetski rekord na 35 metara sa 298 krugova. Domagoj Peregin je nastavio niz visokih rezultata i drugi dan te je zadržao razliku i nakon prve distance. Valentina Pereglin je imala krug manje od vodečeg u juniorskoj ktegoriji, rusa Maksimenka, dok Valentina Kozumplik nije smanjila razliku kod kadeta, ali je Luka Štrbenac došao na 4 kruga do Valentine. Na drugoj distanci koja se gađa na 50 metara Domagoj Pereglin gađa gotovo savršeno i do zadnjih šest hitaca hvata svjetski rekord na ovoj distanci, ali ne uspijeva, međutim podiže razliku u vodstvu na visokih 12 krugova, a Andrej Krstinić ponovno gađa odlično, ali i drugi seniori se ne daju tako da je razlika gotovo jednaka. Valentina Pereglin kod juniora dolazi na krug do Rusa Maksimenka. Nakon pauze slijedi posljednja distanca i to ona najteža na 65 metara. Svi otvaraju početak dobro i nema značajnih promjena. Domagoj Pereglin nastavlja vrhunsku predstavu i nakon 65 metara pogađa novi svjetski rekord od 1.751 krug što je samo krug manje od njegove mame Branke koja drži apsolutni svjetski rekord sa krugom više. Rezultat i poredak ostalih mijenjali su se često tako da do kraja meča nije bilo sigurno tko će što pogoditi i kakav će na kraju biti poredak. Nakon posljednjih opaljenih hitaca Branka Pereglin je na drugoj poziciji, Valentina Pereglin kod juniora je vodeća sa krugom prednosti, Marijan Kajfeš je treći, a Ivan Kelečić 4. Kod kadeta Valentina Kozumplik je u borbi za srebro, a Luka Štrbenac za broncu. Ostali naši strijelci nemaju velike šanse za medalje iako će biti u finalu koja počinju sutra u 9 sati.


DOMAGOJ I VALENTINA PEREGLIN OBRANILI NASLOVE EUROPSKIH PRVAKA, VALENTINA KOZUMPLIK I BRANKA PEREGLIN SREBRNE, A MARIJAN KAJFEŠ I LUKA ŠTRBENNAC BRONČANI - UKUPNO 6 POJEDINAČNIH MEDALJA NA OVOM EP-u

07.09.2013. Finalna gađanja započela su već u 9 sati ujutro nastupom kadeta, a nastavljeno je u kategoriji juniora, veterana, žena i muških. Prema predviđanjima Hrvatska je osvojila čak devet medalja od čega 5 zlatnih, 2 srebrne i 2 brončane. Pojedinačno finale nosilo je za Hrvatsku neizvjesnost u borbi kod žena te kod juniora gdje se do posljednjeg hica nije znalo tko će osvojiti koju medalju. Znalo se da će kod seniora svoju titulu obraniti Domagoj Pereglin kojega je jedino velika nesreća mogla spriječiti u tome. Kod žena smo imali tri predstavnice u finalu, ali je jedino Branka Pereglin bila u borbi za jedno od odličja, tri kruga iza svjetske prvakinje njemice Ine Schmidt i pet krugova ispred francuskinje Melanie Regniez. Velika borba vodila se dva dana u juniorskoj konkurenciji između rusa Dmitrya Maksimenka i hrvatice Valentine Pereglin. Na kraju je europska i svjetska prvakinja Valentina prije finala izborila prvu poziciju sa krugom prednosti ispred rusa i to sa sjanim rezultatom od 1.721 krugom. Za broncu su se nadmetala dvojica hrvata i to Marijan Kajfeš sa tri kruga prednosti ispred Ivana Kelečića.

Senior Domagoj Pereglin je inače fantastično odgađao svoje finale te je pogodio maksimalnih 100 krugova čime je potvrdio europsku titulu sa još jednim svjetskim rekordom, ovaj puta je to i apsolutni svjetski rekord. Na ovom europskom prvenstvu Domagoj je dominirao kao niti jedan muški strijelac do sada pogodivši čak tri svjetska rekorda dok je jedan izjednačio (rekord na 65 metara - 288 krugova, ukupni meč - 1.751 krug i ukupni meč sa finalnim rezultatom - 1.851 krug dok je rekord u jednodnevnom meču izjednačio - 876 krugova). Zaista zaslužuje sve čestitke!
Andrej Krstinić je sa 92 kruga u finalu potvrdio 5. mjesto, ali bez obzira što je ostao bez medalje, posljednjeg dana kvalifikacija je na distanci od 35 metara pogodio novi svjetski rekord sa 298 krugova i tako postao rekorder sam pošto je to do sada dijelio sa još 2 strijelca. Čestitke Andreju za svjetski rekord, ali za meč drugoga dana kada je bio sjajan sa 869 krugova. Kod seniora do medalje nije došao svjetski prvak, francuz Christoffel (sada 6. mjesto) kao niti naš Andrej koji je na prošlom svjetskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju.

Valentina Pereglin kod juniora još je jednom pokazala da je na najvećim natjecanjima teško koji strijelac može pobijediti te je na svoju sportsku karticu dodala još jedan naslov europske prvakinje, peti po redu. Treba dodati i da je Valentina svjetska kadetska i junirska prvakinja te juniorska doprvakinja svijeta samostrelom, a prošle godine je osvojila i pojedinačnu brončanu medalju zračnim pištoljem na EP-u u finskom Vierumakiju. Drugi naš junior Marijan Kajfeš dodao je još jednu medalju, ovaj puta brončanu na svoj konto i treba spomenuti da se do sada nikada sa EP-a i SP-a nije vratio bez pojedinačne medalje, a ovo mu je 6. Drugi naš junior Ivan Kelečić hrabro se borio oba dana, a dobro je odgađao i finale te je zaostao samo 3 kruga za broncom, ali on je i najmlađi u ekipi.

Kadetkinja Valentina Kozumplik je poslije naslova svjetske prvakinje na prošlom SP-u došla do srebrne medalje čime je potvrdila visoke domete. Iako sa osobnim rekordom i rezultatom koji je bolji od starog svjetskog rekorda više nije mogla jer je rus Artem Popov bio jednostavno bolji kojem je pripala čast biti i novim svjetskim rekorderom. Valentina je ipak upisala svoje ime na listu svjetskih rekordera jer je popravila (svoj) svjetski kadetski rekord na 65 metara te on sada iznosi vrlo visokih 283 kruga! Debitant Luka Štrbenac gađao je oba dana sjajno i došao do brončane medalje u kadetskoj konkurenciji, a imao je i najbolju finalnu seriju od 95 krugova. Čestitke Valentini i Luki na medaljama. Antonijo Cvrtila dobro je gađao oba dana i na kraju je osvojio 4. mjesto, a drugi debitant u kadetskoj ekipi je također gađao odlično te je bio 5.

Za kraj je ostala ženska konkurencija uz koju je vezana legenda svjetskog samostrela Branka Pereglin. Iako već u godinama te sa čak 32 godine u streljaštvu, odoljela je vrućem vremenu i napornom dvodnevnom natjecanju te je stigla svojim rezultatom na samo 3 kruga do supermočne njemice Ine Schmidt, do sada trostrukoj seniorskoj svjetskoj prvakinji (2008. 2010. i 2012. godine) te europskoj prvakinji 2009. godine. Njen rezultat od 1.716 krugova prije finala, a 1.811 krugova nakon finala, spada u red vrhunskih rezultatskih dostignuća u disciplini samostrela na velikim natjecanjima. Uz to Branki je ovo 12. europska pojedinačna medalja (10. europskih titula), a zajedno sa svjetskim i europskim pojedinačnim i ekipnim medaljama zabilježila ih je od 1994. godine ukupno 43!!! U finalu nije bilo tako lagano jer je njemica Ina imala veliku tremu i krenula je nesigurno, u jednom momentu branka je bila na samo krug zaostatka, ali se njemica pribrala i završila na prvom mjestu sa 2 kruga prednosti. treće plasirana francuskinja Melanie Regniez gađala je finale fantastično i sa maksimalnim učinkom stigla je na samo krug do Branke ali naravno da više nije mogla.
Druge dvije naše seniorke, Nikolina Krivanek i Tihana Odlešić na kraju su podijelile 5. mjesto pojedinačno sa potpuno identičnim rezultatom nakon meča i finala, obje su u finalu imale po 95 krugova.


Rezultati i plasmani hrvatskih strijelaca nakon subotnjeg finala;

ŽENE:
1. Branka Pereglin ............ 1.716 + 95 krugova
5. Tihana Odlešić .............. 1.688 + 95 krugova
5. Nikolina Krivanek .......... 1.688 + 95 krugova
9. Sanja Komar................. 1.656 krugova

MUŠKI:
1. Domagoj Pereglin .......... 1.751 + 100 krugova
5. Andrej Krstinić ............... 1.717 + 92 kruga
13. Zoran Špoler ............... 1.666 krugova

JUNIORI:
1. Valentina Pereglin ......... 1.721 + 98 krugova
3. Marijan Kajfeš ............... 1.704 + 94 kruga
4. Ivan Kelečić ................... 1.701 + 94 kruga

KADETI:
2. Valentina Kozumplik ........ 1.702 + 90 krugova
3. Luka Štrbenac ................. 1.678 + 95 krugova
4. Antonijo Cvrtila ................ 1.646 + 92 kruga

5. Stjepan Borak .................. 1.640 + 89 krugova