10. EUROPSKO PRVENSTVO SAMOSTRELOM FIELD, BUDIMPEŠTA (MAĐARSKA) - 01-07.08.2011.
10th FIELD CROSSBOW EUROPEAN CHAMPIONSHIPS, BUDAPEST (HUNGARY) - 01-07.08.2011
Naslovnica / The IAU
Raspis + program
Rezultati - Highlands CUP
Rezultati - EP 2011. - 1. dan
Rezultati - EP 2011. - 2. dan
Rezultati - EP 2011. - finalno
Rezultati - EP 2011. - ekipno
Galerija slika 1
Galerija slika 2
Osvojene medalje


10. europsko prvenstvo - Budimpešta, Mađarska: < : : > : 01 - 07.08.2011. Hrvatska samostrelska reprezentacija:

  • Kadeti; Antonijo Cvrtila, Ivan Kelečić, Valentina Kozumplik;
  • Juniori; Valentina Pereglin, Marijan Kajfeš, Donik Begaj i Ivana Siščan;
  • Dame; Branka Pereglin, Nikolina Krivanek, Tihana Odlešić;
  • Muški; Zoran Špoler, Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin;
  • Vodstvo; Pero Stojnić (vođa puta), Branko Pereglin i Mirko Junačko;
Austria Croatia Czech Republic
Estonia France
Germany
Hungary
Russia
Switzerland Sweden  

01.08.2011. na put Budimpešte krenula je hrvatska reprezentacija, a čija imena su objavljena gore u najavi prvenstva. Na dan dolaska strijelci su smješteni u hotel "BARA" te su bili na akreditaciji, neslužbenom treningu i tehničkoj kontroli oružja i opreme. U utorak se gađa "Highlands cup", a gdje će nastupiti svi naši strijelci i na taj način isprobati strelište i svoje mogućnosti.

02.08.2011.
Na rasporedu je bio "Highlands cup", natjecanje uoči prvenstva Europe koje služi domaćinu za provjeru svih elemenata koji će biti korišteni na službenom prvenstvu. Natjecanje je prošlo u dominaciji hrvatskih strijelaca, kako pojedinačno tako i ekipno, s tim da su ekipe morale biti sastavljene od seniora, seniorke i juniora. Hrvatska je izborila pobjedu ekipe "A" koja je bila u sastavu; Domagoj Pereglin, Branka Pereglin i Valentina Pereglin, drugo mjesto je pripalo "B" ekipi Hrvatske u sastavu: Andrej Krstinić, Nikolina Krivanek i Ivan Kelečić dok je treća bila reprezentacija Francuske.
Pojedinačno je pobjedu odnijela Valentina Kozumplik kod kadeta, kod juniora isto je uspjelo i Valentini Pereglin, dok smo kod žena zabilježili dvostruku pobjedu: Nikolina Krivanek bila je prva, a Branka Pereglin druga. U muškoj konkurenciji pobjednik je Domagoj Pereglin, dok je Andrej Krstinić osvojo 3. mjesto. Ukupno smo osvojili 6 pojedinačnih medalja te dvostruku ekipnu pobjedu što je dobra uvertira u europsko prvenstvo.


EKIPNA ZLATA U SVE ČETIRI KATEGORIJE !

04.08.2011. Prvi dan europskog prvenstva protekao je u ekipnim nadmetanjima, a rezultati se priznaju za pojedinačnu konkurenciju. Lagana kišica koja je počela pred samo natjecanje malo je spustila rezultate pred kraj distance, a to se jedino nije odrazilo na Branku i Domagoja Pereglina koji su odgađali vrhunski. Domagoj je izjednačio i svjetski rekord legendarnog Mađara Jozsefa Baranyija sa 287 krugova dok je Branka odgađala samo jedan krug manje od SR Njemice Ine Schmidt. I druga distanca gađala se po kišnom vremenu, a kiša je povremeno zaista jako padala tako da su strijelci imali značajan pad rezultata. I na ovoj distanci samo je Branka gađala izvanserijski. Odlične rezultate na ovoj distanci postigle su Tihana Odlešić i Valentina Pereglin dok su muški podbacili tako da su ih Njemci pretekli za jedan krug. Posljednja distanca, ona na 35 metara vratila je sve u normalu tako da su na vrh (uz žene) izbili i muški, juniori su zadržali prvo mjesto, a kadeti su sa 2. mjesta došli do zlatne medalje i to sa jednakim rezultatom kao i Njemački kadeti, a plasman je u tom slučaju određen na temelju boljeg plasmana najboljeg strijelca iz rečenih ekipa, a to je bila Valentina Kozumplik koja je držala ukupno 2. mjesto. Ovo je JEDINI PUT da je jedna zemlja zabilježila sve ekipne pobjede u kategorijama u kojima je nastupila. Čestitke svim članovima svih ekipa! Sutra se natjecanje nastavlja u pojedinačnoj konkurenciji, a na vrhu se nalazi nekoliko naših strijelaca:

MUŠKI; 1. Domagoj Pereglin, 3. Andrej Krstinić, 12. Zoran Špoler
ŽENE; 1. Branka Pereglin, 3. Tihana Odlešić, 4. Nikolina Krivanek
JUNIORI; 1. Valentina Pereglin, 4. Marijan Kajfeš, 10. Donik Begaj, 12. Ivana Siščan
KADETI; 2. Valentina Kozumplik, 5. Antonijo Cvrtila, 8. Ivan Kelečić


PRIJE SUTRAŠNJEG FINALA BRANKA PEREGLIN SUVERENO U VODSTVU, ŠEST HRVATA ZA POJEDINAČNE MEDALJE

05.08.2011. Drugi dan europskog prvenstva započeo je po lijepom ali dosta sparnom vremenu tako da su rezultati na prvoj distanci bili dobri, ali ne i vrhunski. Ina Schmidt je kod žena smanjila zaostatak za Brankom Pereglin, Andrej Krstinić je dostigao Nijemca Ralfa Hillenbranda, a kadetkinja Valentina Kozumplik je došla na svega 3 kruga za Rusom Maksimenkom uz put postavivši i novi kadetski svjetski rekord na 35 metara (293 kruga). Na drugoj distanci koja se gađa na 50 metara Branka vraća jučerašnju razliku ispred Ine Schmidt na 14 krugova, Andrej Krstinić ponovno zaostaje za jedan krug, dok Domagoj Pereglin odlazi na vjerovatno nedostižnu razliku za protivnike. Valentina Pereglin suvereno vlada kod juniora i odlazi na više od 40 krugova razlike ispred Rusa Molchanova te Francuza Rousseaua. Nakon pauze slijedi posljednja distanca i to ona najteža na 65 metara. Svi otvaraju početak natjecanja gotovo katastrofalno osim onih najiskusnijih jer je vjetar počeo jače puhati i mjenjati smjer. Branka Pereglin, Ina Schmidt i Domagoj Pereglin nisu se dali zbuniti te su odlično započeli ali i nastavili meč. Rezultat i poredak ostalih mijenjali su se često tako da do kraja meča nije bilo sigurno tko će što pogoditi i kakav će na kraju biti poredak. Nakon posljednjih opaljenih hitaca suvereno najbolji rezultat ostvarila je Branka Pereglin sa ogromnih 1.732 kruga te 16 krugova prednosti ispred aktualne svjetske i europske prvakinje Ine Schmidt iz Njemačke. U sutrašnjem finalu moralo bi se dogoditi ogromno iznenađenje da Branka Pereglin ne osvoji svoju ljubilarnu 10. zlatnu pojedinačnu europsku medalju (od ukupno 13 održanih prvenstava Europe računajući i 3 dvoranska europska prvenstva). Inače je Branka sudionica 11 europskih prvenstava uz osvojenih rečenih 10 zlata i 1 bronce (prošle godine u češkim Otrokovicama). U borbu za medalju će i obje naše seniorke, Tihana Odlešić i Nikolina Krivanek.
U muškom dijelu Domagoj Pereglin je još povećao svoje vodstvo tako da će pred sutrašnje finale imati dosta veliku prednost koju će također teško ispustiti iz ruku čime bi uz svjetski seniorski naslov dodao i europski te dostojno zamijenio Mađara Joszefa Baranyia koji je na prvenstvu nazočan kao gost i koji je osvojio 4 titule europskog i 4 svjetskog seniorskog prvaka. I Andrej Krstinić će u finale kao četvrti te Zoran Špoler kao sedmoplasirani.
U juniorskoj konkurenciji Valentina Pereglin je suvereno završila dvodnevne kvalifikacije i samo je teorija (diskvalifikacija ili bolest) mogu zaustaviti u obrani europske titule koju je osvojila prije dvije godine. U finalu ćemo imati još jednog juniora, Marijana Kajfeša, koji će se boriti za brončnu medalju.
U kategoriji kadeta do medalje će vjerovatno stići Valentina Kozumplik koja je do kraja imala ogorčen meč protiv Rusa Maksimenka ali je ipak zaostala i male su šanse da dođe do kadetskog zlata, ali je zato izgledna srebrna medalja. U finalu će još biti i Antonio Cvrtila te Ivan Kelečić tako da će Hrvatska imati ukupno 6 strijelaca u borbi za medalje, te još petoro u finalu koji će čekati greške svojih protivnika i ukazanu mogućnost osvajanja medalje.
Rezultati i plasmani hrvatskih strijelaca prije subotnjeg finala;

ŽENE:
1. Branka Pereglin ............ 1.732 kruga
3. Tihana Odlešić .............. 1.680 krugova
4. Nikolina Krivanek .......... 1.679 krugova

MUŠKI:
1. Domagoj Pereglin .......... 1.717 krugova
4. Andrej Krstinić ............... 1.685 krugova
7. Zoran Špoler ................. 1.673 krugova

JUNIORI:
1. Valentina Pereglin ......... 1.700 krugova
3. Marijan Kajfeš ............... 1.636 krugova
11. Donik Begaj ................ 1.550 krugova
12. Ivana Siščan ............... 1.538 krugova

KADETI:
2. Valentina Kozumplik ...... 1.646 krugova
4. Antonijo Cvrtila ............. 1.605 krugova
8. Ivan Kelečić .................. 1.591 krug


FINALNA GAĐANJA I POJEDINAČNI REZULTATI I PLASMANI

06.08.2011. Finalna gađanja započela su već u 9 sati ujutro nastupom kadeta, a nastavljeno je u kategoriji juniora, veterana, žena i muških. Prema predviđanjima Hrvatska je osvojila čak sedam zlatnih medalja te jednu srebrnu i dvije bronačane. Pojedinačno finale nosilo je za Hrvatsku neizvjesnost jedino u borbi za broncu kod žena gdje su se naše seniorke Tihana Odlešić i Nikolina Krivanek borile za brončanu medalju sa krugom zaostatka Nikoline Krivanek. Na kraju je uspješnija bila Nikolina koja je u dodatnom hicu, nakon odgađanih deset strelica bila bolja od Tihane Odlešić i tako je osvojila brončanu medalju.
Po prvi puta zabilježena je dominacija jedne zemlje na europskom prvenstvu. Sedam zlatnih medalja od 10 mogućih, s tim da Hrvatska nije sudjelovala na prvenstvu u kategoriji veterana, pa se može reći da u stvarnosti nije osvojen jedino naslov kod kadeta pojedinačno. Prošle godine na SP-u u Francuskoj, domaćin Francuska je osvojila čak 9 medalja, a na ovom EP-u samo dvije dok je Hrvatska osvojila 8, a sada 10 medalja čime je pokazala da spada u vrh najjačih zemalja koje preferiraju ovu streljačku disciplinu.
Senior Domagoj Pereglin je inače rutinirano odgađao svoje finale te je pogodio 96 krugova što je po vjetrovitom vremenu bio lijep rezultat i potvrda europske titule dok je Andrej Krstinić sa 93 kruga potvrdio 4. mjesto, a kobna se pokazala sedmica u predzadnjem hicu kada je puhao vjetar i svima su pogotci bili lošiji. Zoran Špoler je nakon lošeg početka finala pogodio na kraju 94 kruga i osvojio 7. mjesto.
Kadetkinja Valentina Kozumplik je poslije dva četvrta mjesta (posljednje EP i SP) došla do srebrne medalje što je njen najveći uspjeh (uz broncu sa dvoranskog EP-a 2009. godine). Debitant Antonijo Cvrtila odlično se uklopio u ekipu i na kraju osvojio 4. mjesto, a Ivan Kelečić je zabilježio dosta slablji rezultat na ovom EP-u od mogućnosi.
Valentina Pereglin kod juniora ispričala je još jednu lijepu sportsku priču i sa 17 i pol godina starosti na svoju sportsku karticu dodala još jedan naslov europske prvakinje, četvrti po redu sa najvećom prednosti na ovom EP-u od čak 50 krugova! Treba dodati i da je Valentina svjetska kadetska prvakinja te juniorska doprvakinja svijeta samostrelom, a ove godine već je osvojila i ekipnu brončanu medalju zračnim pištoljem na EP-u u talijanskoj Bresciji kada se plasirala u finale juniorki i osvojila 7. mjesto pojedinačno. Valentina je u istoj disciplini sudjelovala i na 1. ljetnim olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine gdje je bila 12. Drugi naš junior Marijan Kajfeš dodao je još jednu medalju na svoj konto i treba spomenuti da se do sada nikada sa EP-a i SP-a nije vratio bez pojedinačne medalje, a ovo mu je 4. Drugo dvoje naših juniora hrabro su se borili ali za sada do finala nisu mogli pa je tako Donik Begaj osvojio 11. a Ivana Siščan 12. mjesto.
Za kraj sam ostavio najveću legendu svjetskog samostrela neuništivu Branku Pereglin. Iako sa 47 godina na leđima te 30 godina u streljaštvu, odoljela je kiši prvoga dana EP-a, vjetru i sparnom vremenu drugoga dana te supermočnoj Njemici Ini Schmidt, do tada dvostrukoj svjetskoj prvakinji (2008. i 2010. godine) te europskoj prvakinji 2009. godine. Njen rezultat od 1.732 kruga prije finala, a 1.829 krugova nakon finala, spada u red najvećih rezultatskih dostignuća u disciplini samostrela na velikim natjecanjima. Uz to Branki je ovo 10. europska titula, a zajedno sa svjetskim i europskim pojedinačnim i ekipnim medaljama zabilježila ih je od 1994. godine ukupno 39!!! Za najbolji rezultat prvenstva koji je postigla dobila je poseban pokal organizatora koji joj je uručio još jedan od velikana, Mađar Joszef Baranyi, koji je bio 4 puta svjetski i 4 puta europski prvak u muškoj konkurenciji, a samostrelu je rekao zbogom na EP-u u Češkoj 2009. godine. Druge dvije naše seniorke, Nikolina Krivanek i Tihana Odlešić nisu mogle protiv Branke Pereglin i Ine Schmidt, ali su bile odmah do njih te su osvojile 3, odnosno 4. mjesto. Ekipno su naše seniorke i ovaj puta pokazale svoju dominaciju sa najboljim ekipnim rezultatom prvenstva, ostavivši rezultatski i europske seniorske prvake za 33 kruga!