9. europsko prvenstvo - Otrokovice, Češka: < : : > : 10 - 16.08.2009. Hrvatska samostrelska reprezentacija:

  • Kadeti; Marijan Kajfeš, Ivana Fićković, Valentina Kozumplik;
  • Juniori; Valentina Pereglin, Maja Bosanac, Domagoj Župan;
  • Dame; Branka Pereglin, Nikolina Krivanek, Tihana Odlešić;
  • Muški; Zoran Špoler, Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin;
  • Vodstvo ; Pero Stojnić, Branko Pereglin i Željko Tijan;

...

Hrvatska
     
10.08.2009. na put Otrokovica krenula je hrvatska reprezentacija, a čija imena su objavljena gore u najavi prvenstva. Na dan odlaska i dolaska nije bilo aktivnosti osim smještaja. U utorak se gađa kup Otrokovica gdje će nastupiti svi naši strijelci i na taj način isprobati strelište i svoje mogućnosti.
11.08.2009. Na rasporedu je bio Otrokovice kup, natjecanje za sve strijelce koji su željeli nastupiti kako bi isprobali strelište, a i domaćin je u prilici otkloniti nedostatke. Naši strijelci su već po tradiciji uzeli veliki broj medalja - čak njih devet od 15 koliko ih se dodjeljivalo, s time da mi ne sudjelujemo u veteranskoj konkurenciji. Kod dama sve naše cure uzele su medalju, Branka, Tihana i Nikolina su bile dosta bolje do konkurencije dok je kod muških pobjeda pripala Zoranu Špoleru ispred Andreja Krstinića. Kod juniora je pobijedio Domagoj Pereglin, a kod kadeta je Valentina Pereglin zauzela drugo mjesto, a Marijan Kajfeš treće. Sve u svemu odličan početak naših iako su vremenske prilike bile loše, naime padala je kiša na distanci od 65 metara. Sutra je na rasporedu službeni trening na mjestima na kojima će nastupiti strijelci za EP.


EKIPNO USPJEŠNO, ŽENE OBRANILE TITULU, KADETI TAKOĐER ZLATNI,
MUŠKI SREBRNI, JUNIORI BRONČANI

13.08.2009. Prvi dan europskog prvenstva počeo je po kišnom vremenu koje je trajalo na distanci od 65 metara dok je na 50 metara bilo oblačno. Na 35 metara se i razvedrilo, ali na sreću vjetar je bio slab pa su rezultati odlični.
Prvi dan je rezerviran za ekipe gdje su hrvatske selekcije odradile odličan posao i osvojile u svim kategorijama medalje. Žene su suvereno obranile europsku titulu, kadeti se nakon lošeg početka sjajno vratili i uzeli zlato, muški su srebrni, a juniori bez Domagoja Pereglina koji je svojski pomogao muškoj ekipi, osvojili tek broncu.
A počele su sjajno na 65 metara Branka Pereglin i Nikolina Krivanek kod seniorki, zatim Domagoj Pereglin i Andrej Krstinić kod muških te Marijan Kajfeš kod kadeta. Ostali su kaskali za rezultatima, a neki su i krenuli katastrofalno zatečeni debijem na jednom od europskih prvenstava. Nakon 50 metara bitno su podigli rezultat Valentina Pereglin kod juniora te Tihana Odlešić kod dama, zatim Valentina Kozumplik i Ivana Fićković kod kadeta. Ostali su zadržali razinu rezultata od 65 metara. Nakon 35 metara stvari su se također dosta promjenile. Domagoj Pereglin, do tada drugoplasirani gađao je slabo kao i Branka Pereglin, dok je ostali dio reprezentacije zadržao razinu, a Valentina Pereglin, Andrej Krstinić, Valentina Kozumplik, Tihana Odlešić i Ivana Fićković su rezultate i podigle te tako učinile proboj prema vrhu.
Uoči drugoga dana naši strijelci će u borbu za pojedinačne plasmane, a izgledne šanse za medalju ostaju kod Marijana Kajfeša (kadet), Valentine Pereglin (junirka), Branke Pereglin i Nikoline Krivanek (seniorke) te Andreja Krstinića i Domagoja Pereglina (muški). Eventualno bi u borbu za medalju još mogla juniorka Maja Bosanac koja ne zaostaje puno i to u juniorskoj konkurenciji gdje je sve moguće.

REZULTATI EKIPNO;

MUŠKI; 1. Njemačka 2554 kruga, 2. Hrvatska 2543, 3. Francuska 2536 krugova
ŽENE; 1. Hrvatska 2543 kruga, 2. Rusija 2466 krugova, 3. Njemačka 2436 krugova
KADETI; 1. Hrvatska 2403 kruga, 2. Rusija 2375 krugova, 3. Češka 2176 krugova
JUNIORI; 1. Rusija 2433 kruga, 2. Njemačka 2399 krugova, 2. Hrvatska 2355 krugova

U SUTRAŠNJIM FINALIMA ČAK DEVETORO HRVATA SA VELIKIM IZGLEDOM ZA
4 MEDALJE

14.08.2009. Drugi dan prva distanca bila je ona na 35 metara. Dobro vrijeme dalo je nadu za dobre rezultate što se i ostvarilo nakon odgađanih 35 metara. Gotovo svi vodeći strijelci među kojima je bilo i nekoliko naših odgađali su odlično. Kod kadeta Marijan Kajfeš nije se dao pa je, iako sa nekoliko loših hitaca odgađao najbolji rezultat i poveo ali sa malom razlikom dok su ga sljedili Rus Naumenko i Francuz Mangematin. I ostale naše kadetkinje solidno su odradile prvu distancu.
Kod juniora je isto tako bilo neizvjesno. Tijesno vodstvo nakon prvoga dana zadržala je sa istom razlikom Valentina Pereglin ispred Rusa Tatarchuka dok je Nijemac Ronalter zaostao.
Kod dama vodeća Njemica Ina Schmidt nije dozvolila iznenađenje te je svoje vodstvo još povećala pred Hrvaticama Nikolinom Krivanek i Brankom Pereglin koje su svoju distancu završile sa istim rezultatom (291).
U muškoj konkurenciji bilo je najneizvjesnije, kao možda nikada do sada. Čak 9 strijelaca bilo je na svega 2-3 kruga razlike. Naši, Domagoj Pereglin i Andrej Krstinić dobro su se držali, a Domagoj je pogodio čak 11 krugova više nego prvoga dana pa ga je to zadržalo na trećoj poziciji. Čekalo se samo tko će prije ući u geške i pasti niže.
Na sljedećoj distanci od 50 metara kadet Marijan Kajfeš malo je posustao, ali je imao i dosta sreće jer je Rus Naumenko u jednom momentu dekoncentracije pogodio susjednu metu pa mu je bila upisana nula, a Francuzu Mangematinu se pokvario samostrel pa je nakon popravka imao nekoliko loših hitaca i sve je i dalje bilo otvoreno.
Juniorka Valentina Pereglin nastavila je u visokom ritmu i nastavila neizvjesnu trku sa Rusem Tatarchukom, a naša druga juniorka Maja Bosanac koja se nakon 35 metara približila Njemcu Ronalteru, nakon 50 metara ponovno je posustala.
Kod dama neizvjesno je bilo u borbi za srebro i broncu između naše dvije cure, Nikolinom i Brankom te Ruskinjom Mantsurovom, a posljednja distanca pokazati će da li će biti razlike ili ne. Za prvo mjesto više nije bilo nade jer je Njemica Ina Schmidt nastavila ubitačnim ritmom i rezultatom, onako kako je Branka Pereglin to radila još do prije par godina.
U muškoj konkurenciji i dalje je bilo sve otvoreno. Naš Domagoj Pereglin i dalje se dobro držao, pridružio mu se i Zoran Špoler dok je Andrej Krstinić pao u rezultatu i plasmanu.
Posljednja distanca, ona najteža od 65 metara, u vrh je izbacila stare lisce i kvalitetne strijelce. Kod kadeta naš Marijan Kajfeš gađao je odlično, ali se vratio Francuz Mangematin pa i Rus Naumenko. Na kraju je vodeći Francuz Mangematin, drugi je naš Marijan Kajfeš, treći Rus Naumenko dok su ostale naše kadetkinje, Valentina Kozumplik na 4., a Ivana Fićković na 6. mjestu, ali sa samo krugom iza Čehinje Nedelnikove.
Kod juniora je naša Valentina Pereglin, inače kadetska europska prvakinja na otvorenom iz Sankt Petersburga 2007. i u dvorani ove godine iz naše Malinske, dodala gas i završila 65 metara sa sjajnih 282 kruga, što je bio i 3. rezultat računajući sve natjecatelje, te je jednostavno protutnjala pored Rusa Tatarchuka i prije sutrašnjeg finala ima velikih 12 krugova prednosti. Naša Maja Bosanac zaostaje 6 krugova za treće plasiranim Njemcem Ronalterom.
I kod žena ostala je neizvjesna borba za što bolju poziciju prije sutrašnjeg finala. Branka Pereglin dostigla je Nikolinu Krivanek te stekla 2 kruga prednosti, Ruskinja Mantsurova zaostala je 13 krugova pa je samo čudo može dovesti do medalje, dok je treća naša natjecateljka Tihana Odlešić na 5. mjestu te nema šanse za pomak gore, ali i sa dovoljno razlike da može bez problema zadržati ovu poziciju.
U muškoj konkurenciji naša nada za visok plasman, još uvijek junior Domagoj Pereglin, nije uspio još jednom ponoviti sjajno gađanje što su iskoristili drugi strijelci te ga ostavili iza sebe. No i on će u sutrašnje finale i to kao osmoplasirani, dok će ostala naša dvojica, Andrej Krstinić i Zoran Špoler, biti upisana kao 9. i 10. na ovom prvenstvu.
Sutra očekujemo četiri medalje u pojedinačnoj konkurenciji, ali su iznenađenja moguća, kako ona pozitivna, pa tako i ona negativna. Naime u finalu imamo ukupno čak 9 strijelaca.
Sutra su na rasporedu finala, proglašenje pobjednika i zajednička većera svih sudionika.

POJEDINAČNO ZLATO, DVA SREBRA I BRONCA ZA HRVATSKU !

15.08.2009. Valentina Pereglin uzela je jedino pojedinačno hrvatsko zlato na EP-u i to u juniorskoj konkurenciji i to sa najboljim finalom prvenstva od čak 99 krugova, jedan manje od maksimuma. Druga juniorka u finalu, Maja Bosanac završila je na 4. mjestu, a da je bila malo raspoloženija mogla je i do bronce.
Kod kadeta naš Marijan Kajfeš uzeo je srebro, ali je u predzadnjem hicu finala dostigao Francuza Mangematina, međutim u zadnjem hicu pogodio je 9, a Francuz 10 i bilo je gotovo. Valentina Kozumplik kao i Ivana Fićković gađale su odlično finale pa je Ivani uspio pomak za mjesto više te su tako ove naše djevojke osvojile 4. i 5. mjesto.
Kod dama sve se je znalo i prije finala, osim koja će od naših djevojaka osvojiti srebro, a koja broncu. Raspoloženija Nikolina Krivanek pogodila je 98 krugova, a Branka Pereglin 95 pa je srebro osvojila Nikolina, a broncu, inače svoju 10. pojedinačnu europsku medalju, Branka Pereglin. Tihana Odlešić nije u finalu mogla ni gore, pa niti dolje te je slabim finalom ostala na petom mjestu.
Kod muških imali smo na 8. mjestu u finalu Domagoja Pereglina koji je na kraju imao najbolje finale kod muških (98) pa je, iako sa dosta zaostatka za vodećima, došao na 7. mjesto, a malo je nedostajalo i za viši plasman.
Na proglašenju 3 puta je svirana hrvatska himna, najviše od svih, a na kraju se od natjecatelja oprostio jedan od legendi ovog sporta, Mađar Jozsef Baranyi, inače višestruki svjetski i europski prvak i rekorder koji je suvereno osvojio europski naslov i na ovom, 9. po redu, europskom prvenstvu.
Inače, od velikana samostrela, na sceni je ostala još Branka Pereglin, osvajačica 4 naslova svjetske prvakinje, te dva srebra i bronce uz 9 naslova europske prvakinje (6 na otvorenom i 3 u dvorani) te ove bronce. Ukupno je 17 puta postavljala svjetske i 8 puta europske rekorde, a sa ekipnim medaljama ima ih u svojim vitrinama ukupno 35, računajući svjetska i europska prvenstva!
Naša reprezentacija osvojila je 8 medalja na ovom prvenstvu, najviše od svih, i to 3 zlata, 3 srebra i 2 bronce.