2. PRVENSTVO EUROPE U DVORANI, MOSKVA (RUSIJA) - 10-14.11.2005.

ST. BASIL'S CATHEDRAL

ST. BASIL'S CATHEDRALHOTEL IZMAILOVO

 

 
Natjecanja
Hrvatska reprezentacija
Galerija slika
Rezultati
 
KARTA HRVATSKE

 

 

2. dvoransko prvenstvo Europe na 18 metara u gađanju field samostrelom održava se u Moskvi (Rusija) od 10-14.11.2005. godine u kategorijama juniora, dama i muških. Sve reprezentacije smještene su u hotelskom kompleksu "Izmailovo" koji je izgrađen za vrijeme održavanja ljetnih olimpijskih igara 1980. godine (slika lijevo). Dvorana je od hotela udaljena oko 800 metara (dvije ulice), a taj dio Moskve nalazi se na periferiji grada. Na slikama se nalaze najznačajniji dijelovi Moskve sa svjetski poznatim znamenitostima.

Reprezentacija Hrvatske u zračnoj luci Zagreb Stigli u Moskvu! Nakon 2 sata na aerodromu u carinskim peripetijama, samostreli otišli u pratnji policije - ni sami ne znamo kuda (kako su rekli - dobit ćemo ih na treningu). Sa nama su do Moskve putovale i košarkašice Šibenika koje su vlakom nastavile put do *obližnjeg* grada Kurska (po ruskom poimanju duljine - 8 sati vožnje) gdje su imale utakmicu europskog kupa. U hotelu, koji je impozantne veličine uspjeli smo se smjestiti na 22. katu (bez panike, ima ih ukupno 27) i to oko 23 i 30 (po moskovskom vremenu). 10.11. 2005. - ustajanje i doručak u hotelu 2 sata ranije zbog vremeske zone te zatim ispitivanje okoline u, po informacijama domaćina, najkriminalnijem dijelu Moskve. Posjet njihovom bazaru bio je stresan jer nismo nikada vidjeli da vas se doslovno vuće za ruku da nešto kupite, pa smo brzo protutnjali sajmom i pogodili - na početak! No na kraju smo se vatili u hotel sretno, jedino su Nikolina i Tihana ostale bez vode i soka pošto su im ih doslovno uzeli iz ruku prosjaci (ili nešto slično) koji su bili žedni. Sutra nastavljamo sa aktivnostima-službenim treningom.

Dvorana univerziteta fizičke kulture u Moskvi 11.11.2005. Danas je na rasporedu bio dan treninga. Autobus organizatora stigao je točno na vrijeme pred hotel, ali dok su sve reprezentacje doručkovale već smo kasnili oko 30 minuta (neki su stigli kasno navečer). U dvorani, koja je izgrađena za vrijeme održavanja olimpijskih igara 1980, vrlo je ugodno i prostrano ali je dosta loša rasvjeta pa je traženo da se prvi red svjetala koji je iza meta ugasi što je dalo bolje uvjete za strijelce. Sezona je već praktično završila te je na ovo dvoransko natjecanje došlo malo zemalja-neke zbog financija, a neke zbog drugih problema, pa tako njemačka reprezentacija nije dobila dozvolu nastupa matične federacije zbog kasnog prijavljivanja ovog europskog prvenstva (početkom ove godine) što je za njih kasno. Trening je trajao do 15 sati, a zatim raspremanje oružja te ponvno pohranjivanje organizatoru koji ih je ujutro na vrijeme i u kompletu dostavio u dvoranu. U 17 sati se trebalo krenuti na izlet u razgledavanje Moskve, ali hrvatska reprezentacija je ostala u dvorani do 18 i 30 čekajući prijevoz do hotela kojeg na kraju nije bilo te je jedan od organizatora povezao svojim autom djevojke i prtljagu, a ostatak je pješice (oko 1 km) stigao u hotel te se umjesto u centar Moskve *odvezao* u restoran hotela na večeru. Sutra je na rasporedu ceremonija otvaranja te prvi dan natjecanja u koje naši natjecatelji ulaze sa velikim ambicijama za visoke plasmane u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Svi su zdravi i već priviknuti na nove uvjete života i režim rada u Moskvi.

Otvaranje prvenstva 12.11.2005. Početak prvog dana prvenstva Europe započeo je rođendanskim čestitkama najmlađem članu naše reprezentacije, ali i najmlađem sudioniku ovog EP, junioru Domagoju Pereglin koji je navršio 15 godina. Skromnim, ali svečanim otvorenjem EP, započelo je dvodnevno natjecanje za europske medalje. Naši su startali promjenljivo. Nakon prvog dijela kod juniora na 1. i 2. mjestu sa po 298 krugova našli su se Domagoj Pereglin i Milena Bosanac dok je Tihana Odlešić startala loše i to nije mogla nadoknaditi. Kod djevojaka Branka Pereglin pogodila je 297 krugova koliko je imala i Sanja Komar dok je Nikolina Krivanek pogodila 296 krugova. Povela je ruskinja Linda Mantsurova sa 299 ispred svoje sunarodnjakinje Elene Korolenko, a treće i četvrto mjesto su dijelile naše Branka i Sanja. U muškoj konkurenciji Rusi su krenuli strašno i zajedno su pogodili samo jedan minus. U drugom dijelu situacija se ipak okrenula u našu korist te je najbolji rezultat (ukupno od svih natjecatelja) imala juniorka Tihana Odlešić sa 299 krugova, a slijedili su je Domagoj sa 298 te Milena sa 297 krugova tako da su na kraju sve troje naših na prva tri mjesta. Kod dama je pojačala Branka Pereglin i sa 298 krugova uhvatila vodeću ruskinju, dok je Sanja pogodila 295, kao i Nikolina. U muškoj konkurenciji naši su malo popustili, ali su drugi pali puno više jer je u dvorani slabo svjetlo, dok se vani jače naoblačilo te je bilo zaista teško gađati. U ekipnom dijelu su juniori učvrstili vodstvo, dame su se izjednačile sa ruskinjama, a muški su prešli Francuze i sada su trenutno na drugom mjestu sa mogučnošću da ga sutra i zadrže. Klikni na rezultate >>

Juniori Hrvatske sa sjajnim rezultatom - prva tri mjesta pojedinačno13.11.2005. Drugi dan natjecanja u kojem su odrađena i finalna gađanja po kategorijama. U kategoriji juniora sva tri prva mjesta pojedinačno pripala su strijelcima Hrvatske. Ekipno su također pobijedili naši juniori ispred ruske ekipe. Nakon današnjeg meča i finalnog gađanja nova europska prvakinja i europska rekorderka postala je Milena Bosanac, članica SK Požega iz Požege. Drugo mjesto pripalo je Domagoju Pereglin koji je posustao u završnici meča, dok je brončanu medalju osvojila europska prvakinja sa otvorenih terena, Tihana Odlešić, članica SD Dubrava. Kod seniorki nakon dvodnevnog gađanja i velike neizvjesnosti, potpuno poravnate meč su završile hrvatice i ruskinje pa je naslov europskih prvakinja pripao hrvaticama zbog bolje plasiranog najboljeg strijelca, a to je naravno i ovaj puta bila Branka Pereglin. Prava drama odvijala se u finalu kod žena gdje je sa krugom prednosti na prvoj poziciji bila Branka Pereglin, druga je bila ruskinja Mantsurova, a od trećeg do šestog mjesta su bile poredane dvije hrvatice i dvije ruskinje, sve na jedan krug razlike. Nakon finalnih deset hitaca Branka je sa svih 10 centara sa lakočom osvojila drugu titulu dvoranske prvakinje Europe, (ukupno 7. u karijeri) drugo mjesto je zadržala ruskinja Mantsurova, a prava drama se odvijala za brončanu medalju. Nakon dodatnih hitaca, u 17. hicu ruskinja Korolenko je pogodila devetku i tako osvojila 5. mjesto, a na liniji su ostale naše Nikolina i Sanja. U 18. hicu Nikolina je pogodila devetku, a Sanja centar pa je brončana medalja pripala Sanji Komar, a 4. mjesto Nikolini Krivanek. I u muškoj konkurenciji Hrvati su došli do ekipne medalje i to srebrne. Prvo mjesto su osvojili Rusi, treći su bili Francuzi, a nekompletni Njemci su osvojili četvrto mjesto. U pojedinačnom dijelu natjecanja nije bilo drame iako su rezultati bili isto tako jako zgusnuti. Hrvatska je imala jednog finalistu, Željka Tijana, koji je mogao do pojedinačne medalje, ali je i ovaj puta osvojio četvrto mjesto kao i prije dvije godine u Belgiji. Zbroj učinjenog na 2. prvenstvu Europe u dvorani je sljedeći; ekipno tri medalje (dvije zlatne-juniori i seniorke) te srebrna - seniori. Pojedinačno imamo dvije zlatne (Branka Pereglin i Milena Bosanac) te srebrna juniora Domagoja Pereglina uz dvije brončane (Tihana Odlešić-juniorka i Sanja Komar-seniorka). Ukupno je osvojeno 8 medalja što je u okvirima maksimalnih očekivanja na 2. EP-u.

Večera u ekskluzivnom restoranu *Dorian Gray* pod zidinama Kremlja - vlasništvo Dubravka Horvata iz Hrvatske 13/14.11.2005. Poslije dva naporna dana na 2. dvoranskom prvenstvu Europe i osvajanje 8 medalja, hrvatski reprezentativci posjetili u navečer poznati moskovski ekskluzivni restoran pod zidinama Kremlja *Dorian Gray* inače vlasništvo Hrvata, gospodina Dubravka Horvata koji je naše reprezentativce počastio večerom čestitajući im veliki uspjeh u Moskvi. Ragovori i ugodno druženje uz glazbu otegnuli su se duboko u noć sa željom da se još koji puta ovako nađemo sa sličnim razlogom. Nastavak slobodnog vremena slijedeći dan proveden je u posljetu Kremlju, prijestolnici ruske Vlade i predsjednika Ruske Federacije. Prije povratka u Hrvatsku reprezentacija će posjetiti znamenitosti Moskve.

 
BOLSHOI THEATRE
THE KREMLIN

ST. BASIL'S CATHEDRAL

 
 RED SQUARE STATE TRETYAKOV GALLERY THE CATHEDRAL OF CHRIST THE SAVIOUR NOVODEVICHY CONVENT MAUSOLEUM KUSKOVO ESTATE MUSEUM-PANORAMA BORODINO-BATTLE THE KREMLIN  RED SQUARE  RED SQUARE